Normál kép: 1259299279.jpg   Méret: 770x934 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Nagy kép: 1259299279_nagykep.jpg   Méret: 824x1000 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A kép 2009.november 25-én készült Kállón.

Ismertető szöveg: A nagy fakopáncs (Dendrocopos major) a madarak osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj. Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában él. Hegy- és síkvidéki erdős helyek lakója. Testhossza 23-26 centiméter, szárnyfesztávolsága 38-40 centiméter, testtömege 70-100 gramm. Feje teteje, nyaka és háta fekete, nagy, jellegzetes, fehér foltokkal. Hasa alja vörös. Erős csőrével lyukat vés a fába, a kéreg alatt élő hernyókat keresgélve, majd ragadós nyelvével szedi ki táplálékát. A fatörzsről is összeszedi a bogarakat, és a gyümölcsöket is megeszi. Saját maga által vájt, szűk bejárat után kiöblösödő odú csupasz aljzatára rakja 4-6 tojását, melyeken 14-16 napig kotlik. A fiókái fészeklakók, 20 napos korukban repülnek ki. Magyarországon rendszeres fészkelő, gyakorinak számít. Hazánkban védett, eszmei értéke 10 000 Ft. Európában biztos állományú, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján nem veszélyeztetett státuszú fajként tartják nyilván. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page