Normál kép: Carduelis_Flammea_Oulu_2007_03_04.jpg   Méret: 770x616 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Nagy kép: Carduelis_Flammea_Oulu_2007_03_04_nagykep.jpg   Méret: 1719x1376 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A zsezse (Carduelis flammea) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj. Brit-szigetek, Írország, Izland, Grönland területén, Ázsia és Észak-Amerika északi részén, erdőkben és bokrosokban él. Rövidtávú vonuló. Betelepítették Ausztrália és Új-Zéland területére is. Hossza 11-15 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-25 centiméter, testtömege 9-16 gramm. Homlokán vörös folt van. A fő tápláléka a nyírfélék termése, de költési időben rovarokat is fogyaszt. Csak a tojó építi a csésze alakú fészket, fűszálakból, apró gallyakból, melyet tollakkal bélel ki. Fészekalja 5-6 tojásból áll, melyen csak a tojó kotlik 10-12 napig. Magyarországon rendszeres vendég, októbertől márciusig itt telel. Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10 000 forint. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page