Normál kép: 52311589.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 52311589_nagykep.jpg   Méret: 3072x2304 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A nyári tőzike (Leucojum aestivum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a spárgavirágúak (Asparagales) rendjéhez, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjához tartozó faj. A tavaszi tőzikénél (Leucojum vernum) nagyobb termetű.
A nyári tőzike elterjedési területe Dél-és Délkelet-Európában nedves réteken, de Közép-Európában csak meghonosodva él, többek között az Északi-Vogézekben, a Fekete-erdő déli részén és Közép-Németországban. Magyarországon főleg a Dunántúlon (Vas, Csurgó,Zala,Zselic,Somogy, Baranya), illetve az Alföld egyes részein (Duna-és Tisza vidéke, Rába-, Kőrös-, Maros-, és Dráva-völgyek, Mezőföld, Dabas, Bátorliget)
A nyári tőzike 35-60 cm magas, többnyire csoportosan tenyésző hagymás évelő növény. Lomblevelei 30-50 cm hosszúak, legfeljebb 2 cm szélesek, kékeszöld színűek, számuk növényenként 3-4. A tőkocsány rendszerint nem hosszabb a levélnél, többnyire 3-5 virágú. A hagyma 25-40 mm átmérőjű. Virágjai a 6 szabad lepellevél egyenlő hosszú (10-18 mm) harangalakban összehajló. Csúcsukon sárgás vagy zöldes folt van. A virágok bókolóak, melléklepel nélkül. A legnagyobb virágzat is hosszabb mint a fellevél. A magház alsó állású 1 bibeszállal, porzók száma 6. Rovarmegporzású. Termései húsos toktermések. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page