Normál kép: 23843739.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 23843739_nagykep.jpg   Méret: 1024x768 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Az alsópáhoki barokk templom a falu akkori északi szélén, a Kátyán-hegy keleti lábánál épült. Azóta a közút mellett hosszan elnyúló falu soros települése észak felé jóval túlnőtte régi kiterjedését.
A templom szentélye nyugat, sudár tornya kelet felé néz. Sekrestyéje a déli oldalon áll. A templom homlokzat előtti tornyán hegyes sisak, homlokzatán két üres szoborfülke, a homlokzat felső részének szélein kővázák láthatók. A templom hajója három boltszakaszos, szentélye keskenyebb. Orgonakarzatát két pillér tartja. Mennyezete ornamentális festéssel díszített. A főoltár téglaépítmény, a felső része fából készült, barokk stílusban.
Az apszisban oltárkép helyett egy nagyobb feszület áll. Oldalt a fából készített szószéken a négy evangélista szobra látható. A Szent Kereszt felmagasztalására (szept. 14.) felszentelt plébániatemplomot Koller Ignác veszprémi püspök kezdte építtetni 1770-ben. Tervének befejezésében a halál megakadályozta. Az építkezést a királyi kamara folytatta, majd az új veszprémi püspök Bajzáth József fejezte be 1778-ban. A templom tornyába a harangot a közelben akkor még álló Margit templomból hozták át. A püspök a meglévő mellé még két nagyobb harangot öntetett Budán, 1785-ben és 1786-ban. (Forrás: turaindex.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page