Normál kép: 27349160.jpg   Méret: 770x1026 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 27349160_nagykep.jpg   Méret: 2100x2800 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Ali pasa 1570 körül épült dzsámiját ugyan Szigetvár keresztény visszafoglalása óta katolikus templomként használják, de dzsámi jellegét mindmáig megőrizte.
A téglából emelt dzsámit félgömb kupola fedte, északnyugati oldalához három boltszakaszos előcsarnok csatlakozott, mely mellett minaret állt. A minaret 1715-ben villámcsapás miatt ledőlt, ekkor a főbejárati homlokzat elé tornyot építettek. Oldalhomlokzatait három szinten szamárhátíves ablakok díszítették, ezekből sok ma is látható - ahogy a belső térben a sarkok sztalaktit díszítése, és a bejárattal szemközti imafülke.
A templom 1780-as évekbeli felújításakor, a vár visszafoglalásának 100. évfordulójára készítette a hatalmas kupolát díszítő festményt (amely Szulejmán és Zrínyi Miklós halálát, azaz a vár elestét, illetve annak visszavételét ábrázolja) Dorffmeister István festőművész, és az ő munkája a Szent Rókus-oltárkép is.
Az átalakításkor eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették. A kupolát Dorffmeister István 1789-ben készült barokk freskója díszíti, amely a vár elestét és visszafoglalását ábrázolja. Dorffmeister alkotta a templom oltárképét is. Itt három, egykor török mosdómedencének használt szenteltvíztartó található. (Forrás: vendegvaro.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page