Normál kép: 58714271.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 58714271_nagykep.jpg   Méret: 1248x936 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A vár területére egy Fellner Jakab által épített hídon jutunk, miközben pillantást vethetünk a tőlünk balra eső, befalazott eredeti kapuzatra. A kapun túl, a romterület mögött magasodó megmaradt, illetve átépített palotaszárny impozáns látványt nyújt. Jól kivehetők a vár négy saroktornyának és az azokhoz csatlakozó palotaszárnyaknak az alapfalai. A várat 1397-1409 között építhették egy, a környező vizes-mocsaras területből kiemelkedő sziklamagra. Nem védelmi célra épült, inkább birtokközpontnak, a királyi korszakokban pedig pihenőhelynek, vadászkastélynak használták. Így lehetett előbb Luxemburgi Zsigmond, később Hunyadi Mátyás királyi pompával kiépített palotája. A várat 1959-ben múzeummá alakították. (Forrás: vendegvaro.hu)Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész, Végvári vitéz című szobra Thury György várkapitánynak, a végvári harcok csapatvezérének állít emléket.
Thury György 1566-ban részt vett Tata várának visszafoglalásában. 1571-ben Orosztony község határában 150 lovasával együtt tőrbe csalták és megölték. Fejét a törökök levágták és Isztambulba küldték, testét gróf Zrínyi György Kanizsán temettette el.
A szobor 1968-ban került felállításra a vár Rosenberg-bástyáján, majd 1977-ben kapott új helyet a Lovarda melletti parkban, az Öreg-tó partján. (Forrás: szoborlap.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page