Normál kép: 1892_Oldal_273_b.jpg   Méret: 770x908 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1892_Oldal_273_b_nagykep.jpg   Méret: 1412x1666 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "A DAHOMEJI AMAZONOK AZ ÁLLATKERTBEN.
A napokban különös nyugtalanság lepte meg az állatkerti oroszlánokat, afrikai struczokat. Az oroszlánok izgatottan jöttek-mentek ketreczeikben, szétfeszített orrlyukkal szimatoltak kifelé a rostélyok közül, dühös, kaján szemeiket nagy vágyakozva meresztgették a távolba, s roppant fejeiket fölfelé tartva, nagyokat, keserveseket bődültek/A struczok is alig birtak magukkal, gyorsan futkároztak korlátaik közt s hében-hoban két akkorákat is ugrottak, mint rendesen.
De hát nem csoda, ha emez Afrika-szülöttek igy kijöttek sodrukból. Hogy is ne, mikor honfitársaikból, még pedig a leghíresebb fajtából érkezett meg egy igen tekintélyes társaság. Nem lehet hát zokon venni szegény oroszlánoknak, struczoknak, ha a viszontlátás édes örömére igy neki szélesedtek.
Világszerte híres- a dahomeji vérszomjas néger király női testőrsége, mely félelmet nem ismer, s a legbátrabb, legvitézebb szomszéd vadtörzsek erős férfi harczosait is rendesen megszalasztja, sőt a gyorspuskás európai katonákkal is bátran szembeszáll.
E hires amazonokból hozott most el egy élelmes impresszárió vagy 40 darabot, nyilván egynehány hordó rummal lágyítva meg a néger felség szívét, hogy kedvelt testőrei eme csapatáról ideig-óráig lemondjon." (Forrás: Vasárnapi Ujság 31. sz. (1892. július 31.))



Benin, hivatalosan a Benini Köztársaság (1975-ig Dahomey vagy Dahomania, franciául République de Bénin) független állam Afrika nyugati részén. Nyugatról Togo, keletről Nigéria, északról Burkina Faso és Niger szomszédos vele, délen az Atlanti-óceán részét képező Guineai-öböl alkot vele határt. Fővárosa Porto Novo, de a kormányzati székhely az ország legnagyobb városában, Cotonouban található, amely Benin kulturális központja is egyben. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page