Normál kép: 1895_Oldal_171_a.jpg   Méret: 770x685 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_171_a_nagykep.jpg   Méret: 1230x1095 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az ezredévi kiállítás egyik főkapuja. - Kolbenheyer Viktor mérnök kivitelre elfogadott terve.

Ismertető szöveg: Az 1896. évi országos kiállítás két főkapujára a magyar mérnök- és építész-egylet a kiállítási igazgatóság megkeresésére nyilvános pályázatot hirdetett, melynek úgy számra (összesen 27 terv érkezett be), mint minőségre nézve szép sikere volt.
Lapunk mai számában közöljük a Király-utcza irányában, az iparcsarnok előtt épülő nagy főkapu képét, melyet a biráló bizottság az első dijjal jutalmazott és kivitelre is elfogadott.
Tervezője Kolbenheyer Viktor műépitész, kinek már egy épülete is, a kiállítási igazgatósági épület, készen áll a kiállítás területén. Szintén az ő tervei szerint készül még több más kiállítási épület is, köztük a nagyon eredeti szerkesztésű borászati pavillon.
A kiállítási kapu igen tetszetős. Az eredeti fölfogású tervről a biráló bizottság egyebek közt következőleg nyilatkozott: "A tervezet ritka leleményességgel van kigondolva; az egész alkotmány a faszerkezet zseniális dekorácziójának mondható; ábrázolása művészi bravourral történt és hiszszük, hogy ez a kapuzat a milleniumi kiállításnak kiváló objektuma leend."
A kapu és a vele kapcsolatos előcsarnok már rendeltetésénél fogva mintegy előkészíti a belépőt a bent várhatókra. A kapunak ezen fontos szerepét kellően méltányolva, a kiállítás igazgatósága is különös figyelmet fordított arra, hogy az 1896. évi országos kiállítás bejáró kapujaira oly terveket nyerjen, melyek méltóan illeszkedjenek a kiállítás fényes keretébe.
A díjazott terv szerint emelendő kapu fából fog épülni és ehhez képest tisztán faformák alkalmazásával lesz szerkesztve, különben teljesen elüt az eddig e nemben készült alkotmányoktól.
A kapu egy téglaalakú alaprajzból fejlődő test, melynek négy sarkán dúczok vannak, mint támaszok, úgy, hogy ezek a dúczok az épület testén keresztül hatnak, s egyszersmind az épület tető-sisakja is azokból képződik. Az így keletkezett szerkezeti vonalak kereszteződéséből eredő nyilások nagyon ügyesen vannak kiképezve, úgy, hogy az egész a szerkezet dekorácziójának látszik. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 26.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page