Normál kép: 1895_Oldal_394_a.jpg   Méret: 770x602 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_394_a_nagykep.jpg   Méret: 1722x1348 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Külföldi hirlapirók Budapesten. - Az országos kiállítás debreczeni csárdája előtt.
Erdélyi fényképe.

Ismertető szöveg: Külföldi hírlapírók Budapesten.
A honalapítás ezredik évfordulója alkalmából 1896 nyarán tartandó nagy nemzeti ünneplésünk és ezzel kapcsolatos országos kiállításunk iránt nagy érdeklődést tanúsít a külföld is; így bízvást remélhető, hogy nemcsak az európai országokból, hanem idegen világrészekből is nagy számmal fognak érkezni hozzánk látogatók. A várható külföldi vendégeknek mintegy hírmondó fecskéiűl tekinthetők azok a hirlapírók, kik részint mint bécsi lapok szerkesztői és munkatársai, részint mint más országok hirlapjainak Bécsben tartózkodó levelezői e hó 1-sején testületileg ellátogattak Budapestre, hogy itt személyes tapasztalatokat szerezzenek a bekövetkezendő nagy nemzeti ünneplésnek folyamatban levő előkészületeiről, úgyszintén rohamosan fejlődő és szépülő fővárosunkról.
A külföldi sajtónak egész nagy társasággá szaporodott és tekintélyes férfiaktól vezetett képviselőit kitüntető fényes fogadtatás várta Budapesten. A magyar hirlapírók voltak ugyan a tulajdonképi vendéglátók, de maga a kormány és a kiállítás igazgatósága is hozzájárult a fogadtatásához annak a testületnek, a melynek helyes vagy helytelen értesülése igen számba vehető következményeket vonhat maga után.
Két napi itt időzés után, úgy látszott, a legkedvezőbb tapasztalatokkal gazdagodva távoztak el az idegen hirlapírók. Ezt bizonyítják nemcsak azok a lelkes, sőt dicsőítő nyilatkozatok, melyeket az itt látottakról s hallottakról oly elragadtatással szólottak, hanem még inkább azok a közlemények, melyek azóta tőlük az európai nagy nemzetek hírlapjaiban megjelentek.
Egyhangú elismeréssel szólnak e közlemények Magyarországról, a magyar nemzetről, Budapestről, mint szintén a kiállítás építkezéseiről.
A kiállítás területén különben már nemcsak sok nézni való, hanem barátságos vendégszeretet is várta a vendégeket. Vidám villásreggeli volt a debreczeni csárdában, melynek végeztével a rendezők a szabadba gyüjtötték a nagy társaságot, hogy a külföldi és a hazai sajtó munkatársainak ez együtt létét fényképi fölvétellel is emlékezetessé tegyék. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. október 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page