Normál kép: 1900bb_Page_096_b.jpg   Méret: 770x438 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_096_b_nagykep.jpg   Méret: 1193x679 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A kismartoni Esterházy-kastély a park felől.

Ismertető szöveg: Az Esterházy-kastély 1388 és 1392 között épült vízivárnak, 1663 és 1672 közt kastéllyá építették ki, kerti szárnya 1794 és 1805 között épült át. A kastélyba építették be a kontinens első felvonóját, amit Angliából hozott Eszterházy. (Forrás: Wikipédia)



...Esterházy Miklós nádor idősb fia, az 1657-ben Vezekénynél hősi halált halt László gróf, már 1648-ban új anyagi áldozatok árán örökjogú kir. adományul szerezte meg családjának Kismartont; melyet utóbb öcscse, - az 1681-ben nádorrá lett Esterházy Pál, - alapjából újjáépíttetett. Ez újraépítés iránt még 1663-ban megállapodásra jutott és máig fenmaradt formaszerű szerződést kötött Fischer von Erlach olasz praecursoraival. A tervezést és felügyeletet Carlo Martino Carlonére, a kivitelt pedig Antonio Carlone mellett Bartoletti Sebestyénre bízta. Az építés a külső és belső díszítési munkálatokkal együtt csaknem egy évtizedet vett igénybe, de valóban sikerűlt is, olyannyira, hogy a kismartoni új kastély pompája 1670-ben már az udvarnak isfeltűnt. ...
Pál nádor unokái, a Mária Terézia korabeli két hős tábornagy, Esterházy Pál Antal és I. Miklós herczegek, a kastély belsejét és déli homlokzatát gazdagították új díszszel. Miklósnak hasonnevű unokája, II. Esterházy Miklós herczeg táborszernagy s gárdakapitány pedig, a XIX. század első tizedében, az éjszaki homlokzat elé építtetett egy fejedelmi oszlopcsarnokot. Mostani alakjában neki köszönhető a párját ritkító herczegi várkert is. A régi francziás kertet új, értékes terűletek belevonásával nagyszerű angol parkká alakíttatta át. Terjedelmes üvegházakat, vízvezetéket építtetett. Úgyszólván minden az ő alkotása ebben, az 1805. szept. 15-étől a közönség előtt is megnyílt paradicsomban, melynek csodájára távol vidékekről zarándokolnak ide az érdeklődők.
A park legmagasabb pontjára az ő unokája, a mostani birtokos herczeg nagyatyja, III. Miklós, hatalmas obeliszket állíttatott a hetvenes évek elején, csiszolt oszlopi kőből, mely Sopron irányában már mérföldek távolából látható. Ugyanő restauráltatta fejedelmi háza herczegi rangra emeltetésének kétszázados jubileumára, a kismartoni vártemplomot is, melyben egyszerűség előkelőséggel párosúl.
A valóban fejedelmi otthonnak berendezése alkalmával a jelenlegi tulajdonos, IV. Miklós herczeg és bájos hitvese, Margit herczegnő, a régi fényt modern kényelemmel egyesítették ez ősi várban.
Bemutatunk itt olvasóinknak néhány kismartoni képet... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 25.)



A szomszédos Ausztria keleti részén található Burgenland tartománya, melynek székhelye Kismarton, német nevén Eisenstadt. A tartomány központja Soprontól mintegy 20 km-re található, egyik jelentős műemléke az Esterházy család egykori fő rezidenciájául szolgáló Esterházy-kastély.
A kastély története egy XIII. századi várra nyúlik vissza, amely a XVII. század végén kerül az Esterházyak tulajdonába. A család egyik legjelentősebb alakja, a hercegi rangot elnyert Esterházy Pál 1663 és 1672 között barokk kastéllyá építtette át a várat. A kastély számára II. Miklós uralkodása alatt következik el a második fénykor a XIX. század elején. Rezidenciáját klasszicista stílusban átépítette és ezen munkálatok megvalósításához sikerült megnyernie a francia Charles Moreau építészt, aki a forradalmi klasszicizmus egyik legismertebb képviselője.
Ma a kastélyban múzeum található, fényűzően berendezett termeiben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. Sokszínű kulturális és egyéb rendezvényekkel várja látogatóit és az évente megrendezésre kerülő Joseph Haydn Ünnepi Játékok központi helyszíneként szolgál. (Forrás: eszterhaza.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page