Normál kép: magy_mueml02_0076.jpg   Méret: 770x490 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magy_mueml02_0076_nagykep.jpg   Méret: 2043x1299 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A káptalanházak a szerzetes rendek hivatalos gyülekezete helyei valának: itt történtek a választások, a főnökök itt adták ki parancsaikat, itt tartották a capitulomok üléseiket. A káptalanházak nálunk is, mint másutt, közel a templomhoz feküdtek. Rendesen a kisebb káptalanház a négyeget megközelitő, vagy épen tökéletes négyeges terem, melynek közepén igen erős oszlopon nyugszik a négy keresztbolt középző vége.
...
Különös figyelmet érdemelnek a falakon látható gyámkövek, melyek néhányát hét (59-65) ábráink adják.
Ily gyámköveknek. minden kalandos megjelenésök daczára, bizonyos meghatározott jelképes jelentőségük van, mely erkölcsi igazságot és tanitást, leczkét vagy tanmondatot szokott kifejezni. Nevezetesen az állatok, már antik világban is erkölcsi jelképeknek tekintettek, legyen azok természetes, legyen azokra ráfogott, költött tulajdonságok magyarázatával. ... (Forrás: Henszlmann Imre: Magyarország csúcs-íves stylü műemlékei)A káptalanterem gazdag díszítése a mai Magyarország emlékanyagában egyedülálló. A konzolok alatti torz állatfigurák a középkori főbűnöket szimbolizálják... (Forrás: sopronikirandulas.hu/)gyámkő (főnév)
Építészet: Építészeti tartóelem, amely a fal síkjából kiugró épületrészt (például erkélyt, párkányt) alulról támasztja meg; falba beépített, általában kőből faragott, vagy betonból készült erős támasztó.
Az erkélyt négy gyámkő tartja. Az épület faragott gyámkői emberfejben végződnek. (Forrás: Wikiszótár)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page