Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_13_Kep_0002.jpg   Méret: 770x581 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_13_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2776x2095 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A berlini uj városház.

Ismertető szöveg: "Alapköve letétetett 1861. junius 11-kén.
Azon nevezetesebb épületek közt, melyek ujabban a nagyobb német városokban részint létrejöttek, részint épülőfélben vannak, bizonyára tekintélyes helyet foglal el a berlini uj városház, mely a terv szerint mintegy hat év alatt, tehát 1867-ben fog teljesen elkészülni.
A városház, melynek tervezett főhomlokzata képünkön látható, tiszta római stylben, két emeletesre s 85 lábnyi magasságra fog épittetni. Az épület közepén a főbejárat fölé, négyszögü torony emeltetik, melynek szélessége 35-40 láb, magassága pedig (a 85 lábon fölül) mintegy 140 láb leend - lapos tetőzettel; ehhez négy előreálló nyolczszög vezet föl, melyek mindegyike oszlopsorral lesz ellátva. Az egész épület szögletei keskeny erkélyeket képezendnek. Az épület belsejében a czélszerüség az aesthetikai széppel lesz párositva. Ez utóbbi tekintetben a fősuly egy pompás lépcsőtérre lesz fektetve, hova mindjárt a főbejárástól lehet jutni. Földszint lesznek a hivatalszobák, s a bejárástól jobbra a könyvtár és a többi képviseleti helyiségek, melyek az egész homlokzatot elfoglalják s mind a két emeleten át felvitetnek, igy egy ünnepélyes terem, a könyvtár, egy nagyszerü ülésterem, mely felülről nyer világosságot stb. Belől egy nagy és három kisebb udvara lesz, egy átjárattal az egész épületen. Földszint egy nagyszerü pinczét is épitenek, mely ki fog béreltetni. Az egész épület boltozva lesz, igen csekély gerendázat kivételével.
A terv készitője Wäsemann. A hirdetett pályázatra számos terv érkezett be, melyek közől azonban egy sem találtatott alkalmasnak a kivitelre, mert a pályázók nem ismervén a helyiviszonyokat, terveik készitésénél egy nem létező szabad tért tartottak szemelőtt.
Ez uj városház, ha elkészül, nemcsak a porosz fővárosnak szolgáland diszéül, de bizton számithatni Németország legnevezetesebb épületei közé. " (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. július 28.)A Rotes Rathaus (magyarul Vörös városháza) Berlin szenátusának és mindenkori polgármesterének székhelye. Az épület a Mitte kerületben található a Rathausstraße utcán található, közel az Alexanderplatzhoz és a tévétoronyhoz. A nevét a vörös színű téglákról kapta.
A Rotes Rathaus 1861-1869 között épült Hermann Friedrich Waesemann tervei alapján, az akkor még a Német Birodalomhoz tartozó, ma lengyelországi Toruń (németül: Thorn) város városházájáról mintázták. A tornyok a franciaországi Laoni katedrális tornyait idézik. A középkori eredetű épületet váltották ki ezzel, amely egy egész utcablokkot foglalt el. Az abból az időből származó Gerichtslaubet (városi bíróság), amely a Rathaus egy része volt, csak 1871-ben bontották le, és megmaradó darabjait a Babelsberg Parkban használták fel.
A második világháború során a szövetségesek légitámadásai alatt súlyosan megsérült, de 1951 és 1956 között újjáépítették. Berlin megszállási zónákra való felosztása után a szovjet zónába került, és székhelye lett a kelet-berlini önkormányzatnak, valamint a megosztott város keleti főpolgármesterének. A nyugat-berlini városi szenátus 1991-ig a Rathaus Schöneberget, a nyugati városrész déli felében található impozáns épületet használta az önkormányzati feladatok lebonyolítására. 1991 óta ismét az egyesített berlini városi önkormányzat és főpolgármester székhelye. (Forrás: http://www.nelso.hu/dk/place/48403/)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page