Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_05_pix_Oldal_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x969 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_05_pix_Oldal_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1500x1888 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A magyar viselet történetéből : 6. Gyalog katona 1800-1806-ból. - Gránátos 1790-ből.

Ismertető szöveg: "A mult század végével ismét változott a magyar gyalogság viselete, s ismét egy lépéssel lejebb szállitván azt eredetiségéből, a magyar viselet már csupán csak a lábakra szoritkozott.
Mellékelt képünk második alakja 1790-ből egy gránátost ábrázol, czopfos hajporos fejét sajátságos alaku fekete föveg födi; elől rézlemezen az uralkodó nevének kezdő betüjével s balfelől feketesárga rózsával. - Nyakát fekete nyakkötő, felső testét tökéletesen kifejlődött hajtókás fehér frakk, egy sor gombbal födi; lábain magyar szük kék nadrág és fekete fénymázos topán. Fegyverzete szuronyos hosszu puska, rövid rezes görbe kard és szuronytok, mely derekáról fehér szijon függ. - Hasonló szijon jobbról töltény táska, balján pedig keresztben borjubőr táskája és köpenye látható.
Az első alak szintén magyar gyalog katonát állit elő 1800-1806-ból. Czopfos fejét fekete-sárga dragonyosféle fekete vassisak födi, rézlemezekkel és pikkelyes lekötővel diszitve, elől-hátul ellenzővel ellátva, fehér frakkja hasonló az előbbihez, hajtókával, mely az ezred szineit képviselé. - Itt fordulnak elő először az ugynevezett "medvetalpak" a kéz hajtókáján, a mi most is a magyar ezredek egyik ismertető jele. Továbbá kékszinü magyar nadrág és fekete topán. A nadrág zsinórozások oldalt és elől kis vitézkötésekkel fekete-sárga zsinórból. Fegyvere szuronyos puska, de a kard már hiányzik, csupán szuronya függ bal oldalára fehér szijon, jobbra pedig tölténytartója. - A borjutáska, és köpeny már a vállakra van erősitve, és már a hátán viseli, mint ma is szokás." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. augusztus 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page