Normál kép: 381_476_pix_Oldal_23_Kep_0001.jpg   Méret: 770x552 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 381_476_pix_Oldal_23_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1782x1278 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A berlini halászati kiállításból: Tengeri állatok a japáni és khínai osztályban.
1. Tintahal. 2. Óriási sügér. 3. Szárnyas czápa. 4. Legyező hal. 5. Óriási rák. 6. Repülő hal 7. Üveg spongya. 8. Nemes korall.

Ismertető szöveg: A nemzetközi halkiállitás, mely a múlt hónapokban Berlinben tartatott, s mely a világ különböző tengereinek lakóit csoportosította össze kicsiny helyen,e csodásaknak hirdetett tengeri szörnyek közül is mutathatott fel egynehányat. A khinai és japán tenger lakóiból mi is bemutatunk ezúttal olvasóinknak egy nem érdektelen csoportot.
Itt van először is a tintahal (Megatheuthus Marteusii), mely egy családba tartozik azon másik tintahallal, mely Európa tengereiben tanyázik (Sepia officinális).
Óriási rák, melyet a japániak Shimaganinak (Makrocheira Kaempferi) neveznek, szintén nem érdektelen példány.
Az óriás tügér (Megaperia Ishinayo), mely majdnem 2 méter hosszú, Japán tengereinek egyik nem gyakran előforduló lakója, mely a kiállításon is csak kitömött, de igen ügyesen kitömött állapotban látható. A szárnyas czápa, vagy mint másként nevezik tengeri angyal (líhina squatina) rendesen a tenger fenekén tartózkodik, hol lyukakban húzza meg magát, mint a mi menyhalunk, s onnan lesi az elhaladó prédát, hogy kellő időben megragadhassa.
A repüllö hal (Dactylopterus orientális) hatalmasan kifejlődött uszonyánál fogva azzal a tulajdonnal bír, hogy magasan a viz fölé vetheti magát, s mintegy repülni látszik. Hasonló hozzá a legyezös hal, melynek szintén hatalmas uszonya legyező alakra van kifejlődve.
Az üvegspongya, melynek képét szintén bemutatjuk, egyátalában nem hasonlít élö lényhez.
Még egy korallcsoport is van képünkön, névszerint a japáni nemes korall, mely abban különbözik az európai tengerekben honos koralltól, hogy szine nem egynemű, hanem sötétebb vörösön keresztül halványabb rétegek futnak el. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. julius 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page