Normál kép: 589_684_pix_Oldal_22_Kep_0002.jpg   Méret: 770x948 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 589_684_pix_Oldal_22_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 985x1213 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gr. Mikes János.

Ismertető szöveg: Gr. Mikes János 1804-ben született. Huszonnégyen voltak édes testvérek közülök csak kettő fiu: János és Károly. Jogi tanulmányainak befejezése után külföldön tett utazásokat, honnan hazatérve, terjedelmes birtokainak kezeléséhez látott, s mint jó gazdát is dicséret illeti.
Az erdélyi diétákon már 1824-ben megjelent, s aztán csaknem állandóan. Nem mint szónok tűnt ki (még igy sem szerette személyét előtérbe helyezni), hanem mint a liberális párt kitűnő tagja, ki a pártfegyelem érdekében tett hasznos szolgálatokat.
A szabadságharcz alatt kolozsvári nemzetőri térparancsnok volt, képviselőnek is megválasztották a pesti országgyűlésre, s a parlament üléseiben mindvégig részt vett. Elment Debreczenbe is, s nagy összegeket adott a honvédség fölszerelésére. A szabadságharcz után örökös fogságra ítélték, de egy év múlva kegyelmet kapott. Mikes ezután többé nem vállalt el semmi nyilvános megbízatást vagy szerepet.
Nemcsak a székely követek tutorának, hanem Deák tutorának is elnevezték ama gyöngéd baráti gondosságért, melylyel az öreg ur személye és viszonyai iránt viseltetett. Barátja, kísérője, őre és ápolója volt Deáknak.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. október 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page