Normál kép: 181_284_pix_Oldal_18_Kep_0001.jpg   Méret: 770x733 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_284_pix_Oldal_18_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1590x1513 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Dinamit-összeesküvés. - A titkos nitrogliczerin-gyár Birminghamban.
Whitehead háza és boltja. A hátsó szoba, mely a nitrogliczerin raktárául szolgált. A konyha, melyben a nitrogliczerint készítették. Robbanó folyadékkal telt edény, melyet a pinczében találtak.

Ismertető szöveg: Birminghamban egész kis gyárat állítottak fel, mely minden feltűnés nélkül készítette a rettenetes romboló szert.
A Birminghamban fölfedezett gyár, melyben robbantó szereket gyártottak, bizonyos Whitehead Albert György nevű ismeretlen fiatal emberé volt. A gyár a város nyugoti részén, Ladywood kerületben, Ledsam-utczában feküdt. Gliczerin, kénsav, vitriol és más folyadékok tetemes mennyiségben érkeztek ide a város különböző vegytani gyáraiból. Egy alkalommal egyetlen gyár 270 forint értékű gliczerint küldött. A rendőrség gyanúja fölkelt a titokzatos üzlet ellen s Price Rikhard nevű titkos rendőrt megbízta, hogy az üzletet és gazdáját szemmel tartsa. Ujabb vizsgálatnál a konyhában és pinczében kész dinamitot is találtak, valamint más robbanó szereket.
A dinamit-összeesküvésnek valóságos főnökéül azonban az Amerikában élő O'Donnovan Rossa Jeremiást tartják. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. április 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page