Normál kép: 701_800_pix_Oldal_22_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1133 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 701_800_pix_Oldal_22_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1839x2707 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A matabélék országából
Matabéle harczos. Lo Bengula, a matabélék királya, kedvencz kocsijában. Előkelő matabéle asszony. Matabéle bűvész. Matabéle harczosok csatára indulása. Matabéle trombita. Elfogott matabélék kihallgatása. Assagait készítő kovács. Kharna, a bamangvato törzs feje.

Ismertető szöveg: A matabéle törzs Transvaal államtól éjszakra lakik a Zambezi és Limpops folyók között. Tulajdonképen az ő törzsök nem tiszta zulukaffer, hanem különböző más törzsek keveréke. Fejedelmük valóságos keleti deszpota, ki népe fölött korlátlanul rendelkezik s tetszése szerint veheti el alattvalóinak életét is. Országának arisztokrácziája az állandó katonaság, egy alig 15-20,000 főre menő sereg, mely azonban több százezer négert tud fegyelmezni. Rabló támadásaikon az ellenfél férfiait és öreg nőit leöldösik, a gyermekeket és fiatal nőket ellenben magukkal viszik s felavatják őket matabéléknek azáltal, hogy az assegai-al fülczimpájukban lyukat fúrnak. A fiúk, ha felnőnek, harczosokká lesznek, a leányokat szintén harczosok veszik nőül. Így történik azután, hogy ma a matabéle nép, mely eredetileg tiszta zulukaffer volt, lassanként teljesen átalakult s kevert fajjá lett, bár őseinek számos szokását, mindenek fölött pedig harczmódját megőrizte.
Néhány évvel ezelőtt nagy változás érte a matabéléket. Szabad országuk a szomszéd vidékekkel együtt Anglia hatósága alá került. Anglia régi gyarmatosító politikáját követve, új szervező társaság kezelésére bizta birtokait, mely társaságnak hivatalos neve: "British South Africa Company" (Brit dél-afrikai társaság).
Az angolok az új területtel, melyet Mashona föld-nek vagy Zambezi-knak hivnak, mely körül-belől háromszorta nagyobb Magyarországnál, sokkal jobban jártak, mint a többi osztozkodó hatalmak a nekik jutott részekkel.
Három év alatt csodás átalakuláson ment át minden. Van három tekintélyes város: Salisbury, Viktória és Umtali. Ezekben s más helyeken vannak orvosok, közigazgatási tisztviselők, vendégfogadók és üzletek, a különböző keresztény felekezetek, még a "Salvation Army" (az üdv hadserege) is misszionáriusokat telepítenek ide vannak kitűnő kórházak, bankok, jó posta-és távirda-összeköttetés s ezenkívül ebben az évben már megnyílt az első vasút is Beiratól Chimoyóig.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. november 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page