Normál kép: 481_580_pix_Oldal_44_Kep_0001.jpg   Méret: 770x779 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 481_580_pix_Oldal_44_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1097x1110 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Nyergestetőn állított honvédemlék leleplező ünnepélye
Adler A. brassói fényképész fölvétele után.

Ismertető szöveg: A Begesvári ünnepélyt egy hét múlva követte egy másik, mely ennek ha fényben nem is, de a lelkesedést illetőleg méltó társa volt. Azok, kik 1849 július 31-én és augusztus 1-én estek el a Nyergesen, ma már nem jeltelen sirban pihennek, mert a kegyelet emlékkövet emelt hamvaik fölé.
Tuzson hősi küzdelme élénk emlékezetében maradt a csíkiaknak, s míg a honnvalók halogatták az emlék létrehozását, addig a Bukarestben élő csik-kozmásiak Ábrahám István, Boga Tamás és Kelemen György lelkes vezetése mellet mintegy 300 frtot gyűjtöttek össze, melyből csinos emléket készíttettek. Ennek leleplezése augusztus 8-án történt, mintegy 5000 főre menő közönség jelenlétében. Nevezetessé tette az ünnepélyt az, hogy az ünnepélyen a Sepsi-Szent-Györgyön most is élő Tuzson János nyűg. honvéd alezredes is megjelent, s vele voltak Benedek István nyugalmazott honvédőrnagy, Koós Ferencz nyug. tanfelügyelő, volt honvédtiszt ott volt Csíkmegye tiszti kara is, Mikó Bálint főispán vezetése alatt. Benedek István 48-as honvédhadnagy buzgó utánjárása mellett elhozták Gyergyó-Alfaluból a 84. honvéd-zászlóalj zászlaját is, melyet annak idején hősies kitartással mentett meg a most is élő Gál Lajos, volt honvédtiszt.
Képünk a leleplezés után ábrázolja az emléket köröskörűl ünneplő közönséggel. A zsögödi kőből faragott, 6 méter magas emlék azon a helyen áll, hol Tuzsonnak két ágyúja szórta halálhozó tekéit s több honvéd aluszsza örök álmát. Minden esetre alkalmas, hogy a mellette levő országúton jövő-menőket a múlt idő dicső hőseire figyelmeztesse s a Bukarestben élő csík-kozmási székelyek hazaszeretetének élő bizonysága legyen.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. augusztus 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page