Normál kép: 477_572_pix_Page_13_kep_0001.jpg   Méret: 770x584 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_572_pix_Page_13_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1737x1318 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Erzsébet királyné szobrának leleplezése Szabadkán.

Ismertető szöveg: Az udvarban sátor volt felállítva, melyben oltárt rögtönöztek és itt folyt le az ünnepély első része, a tábori mise, melyet Mamusich Félix czímzetes kanonok szolgáltatott. Az istentisztelet délelőtt tiz órakor kezdődött, a hőség már ekkor óriási volt, s e miatt sokan, különösen a hölgyek az árnyékos oldalon lévő épületbe vonultak, és a nyitott ablakokon át nézték az ünnepély további lefolyását.
Mise után a századokat a szobor körűl állították fel, és a közönség is ott gyülekezett. Kozmatelkei Csatth Lajos ezredparancsnok lépett ekkor a szobor elé és hazafias érzéstől áthatott szép beszédet mondott, melyben kijelentette, hogy a szobor nemcsak az ezredé, de az egész Bácskáé is, melynek férfiai közül sokan úgyis a 6-ik honvédgyalogezredhez tartoznak vagy tartoztak.
A szobrot leleplezés után Szentkirályi őrnagy laktanyaparancsnoknak adta át az ezredes, mint szabadkai közvagyont, megőrzés végett. A honvédtisztikar gyönyörű babérkoszorút helyezett a szobor talapzatára, melynek hatalmas nemzeti szinű szalagján a következő fölirás van: "Magyarország örökké feledhetetlen őrangyalának - a szabadkai honvédgyalogezred tisztikara."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. augusztus 4.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page