Normál kép: 277_372_pix_Oldal_16_Kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x624 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 277_372_pix_Oldal_16_Kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1360x1102 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Szabadságharcz-szobor pályaművei
Tóth, Pogány és Kőrösi pályaműve
Horvai és Szamovolszky pályaműve
Füredi pályaműve

Ismertető szöveg: A Tóth István, Pogány Móricz és Körösi Albert Szabadságharcz-szobor pályaművén a főalak egy erőtől duzzadó férfi, a mint büszkén a messzeségbe néz, jobb kezével kaszát fog, mintegy a magára utalt, de jogait és szabadságát mindhalálig védő magyar nemzetet akarva jelképezni. A hatalmas talapzat mellső oldalán hegy látható, mely mögül a feltűnő nap sugarai beragyogják a kettős keresztet. Az alatta lévő dombormű tömött sorokban tovavonuló alakjai a nemzet nagy tömegeinek megmozdulását mutatják, a melyek szinte megittasodnak a felvirradó szabadság érzésétől. A szobormű hátsó oldalán egy oroszlán viaskodik két sassal. Ez a csoport a nagy küzdelemnek tetőpontját jelképezi, a mikor a magyarnak két ellenféllel kellett a harczot egyszerre megvívnia.
A Horvay-Szamovolszhy-féle pályamunkán a szabadság géniusza egy női alak, mely a felfelé nyúló oszlop tetején állva, kardot és széttört bilincseket tart kezében. A szoborcsoportok közül a középsőben egy angyal öleli át Kossuth alakját. Mellette sisakos pogány magyar lovakat hajt, heves vágtatással. A jobbfelőli csoportban Petőfi szaval a honvédzászló mellett, túlnan pedig, a balfelőli csoport harczra kész honvédeket mutat.
Füredi Rikhárd pályaművén, a középső nagy oszlopból kifejlődő mellszobor a magyar nemzetet: Hungáriát jelképezi. Alatta domborműszerűen áll Szent István; a szabadság eszméjének plasztikai feltüntetéséül szolgálnak a két kisebb oszlopra helyezett lovon rohanó alakok, továbbá az a csoportozat, hol a szabadság zászlaja felé buzgón sietnek parasztok, honvédek, harczra készen.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1905. május 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page