Normál kép: 1508349319.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1508349319_nagykep.jpg   Méret: 3264x2448 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 2008-ben épült Becskén a sztúpa.

Ismertető szöveg: A sztúpa (szanszkrit stūpa, halom) a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja. Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddha relikviáit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában. A buddhizmus terjedésével más ázsiai országok is átvették a sztúpát, de közben funkciója és kinézete megváltozott; ennek eredménye a pagoda.
A legrégebbi sztúpa az Asóka által i. e. 249-ben építtetett Dhamek Sztúpa az indiai Szárnáth-ban, a legnagyobb pedig a 127 méter magas Phra Pathom csedi a thaiföldi Nakhonpathomban.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szt%C3%BApa)A képen a 2008. szeptember 14-én felavatott sztúpa látható. A sztupa buddhista ereklyetartó szentély, mely a kezdeti időktől egészen mostanáig tartó létforgatagban megjelenő Buddhák testének, beszédének és tudatának szimbóluma, tehát a létforgatagból való megszabadulás erőhelye, s minden eddig lezajlott megvilágosodás emlékműve.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page