Normál kép: 101_200_Oldal_47_kep_0003.jpg   Méret: 770x1123 Színmélység: 24bit Felbontás: 399dpi
Nagy kép: 101_200_Oldal_47_kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 984x1435 Színmélység: 24bit Felbontás: 399dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Feszty Árpád A magyarok bejövetele czímű körképének vázlataiból.
Szláv foglyok.

Ismertető szöveg: "A kép nagyságára nézve tájékozásul szolgálhatnak a következő adatok : Magának a tulajdonképeni képnek magassága 15 méter, tehát akkora, mint egy háromemeletes ház, vagy mint egy kisebb falusi torony; hoszsza pedig 115 méter, minél fogva a kép terjedelme nem kevesebb, mint 1725 ΢ méter, vagyis mintegy másfél vékás terület, a mi szegény zsellér embernél egész kis birtok. Vászon több mint hétezer forint ára ment fel az óriás képre, festék pedig nem kevesebb, mint körülbelől tíz métermázsa!
De fogalmat nyújthat e kép rengeteg nagyságáról egyik mellék-rajzunk is, mely a kép festését ábrázolja. Látjuk itt, hogy egy toronymagasságú, nagy, fa alkotmányon állanak a dolgozó művészek, s az állvány emeletein elhelyezkedve festik az alakokat az óriási vászonra. A faalkotmány pedig körben futó vas síneken áll, melyeken a szükséghez képest idébb-odább lehet aztán mozdítani. Ha összehasonlítjuk az állványon levő művészek alakját, s az állvány magasságát a kép részleteivel, akkor eléggé világos fogalmat nyerünk a kép rendkívüli nagyságáról.
Másik képünk ugyanezen állványnak egy részét mutatja, a hol középütt maga a mester, Feszty Árpád áll, egy létra alsó fokára lépve. Az állvány mögötti középtéren a vezérek lovas csoportja, jobbra pedig az ökrös szekereken érkező előkelő hölgyek láthatók. ..."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1894. május 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page