Normál kép: 301-400_Oldal_32_kep_0001a.jpg   Méret: 770x604 Színmélység: 24bit Felbontás: 400dpi
Nagy kép: 301-400_Oldal_32_kep_0001a_nagykep.jpg   Méret: 1717x1346 Színmélység: 24bit Felbontás: 400dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A difteritisz új orvoslásmódja.
Vérvétel egy lóból.

Ismertető szöveg: "A difteritisz új orvoslásmódja az úgynevezett vérsavó-orvoslásmódon alapszik. Behring berlini tanár volt az első, a ki hosszasabb kísérletes tanulmányozás után már 1890-ben arra a fölfedezésre jutott, hogy valamely fertőző betegség iránt fogékonytalanná (immunná) tett állat vérével, illetőleg vérsavójával, úgy állatok mint emberek kigyógyíthatok az illető fertőző betegségből.
A difteritisz többnyire nem fulladás által öli meg az embert, a mint ezt tévesen sokan hiszik; a torokban és innen átterjedőleg a gégében és légcsőben képződött hártyák csak ritkán zárják el teljesen a levegő útját és ezen esetekben is a gége vagy a légcső fölmetszésével, az úgynevezett tracheotomiával többnyire még lehet utat nyitni a levegőnek. A veszély inkább abban rejlik, hogy a hártyákban levő difteritisz-baczillusok egy mérget termelnek, mely az egész szervezetet, főleg pedig a szívet, a veséket és az idegrendszert megtámadja. A vérsavó hatása főleg abban áll, hogy ezen mérget tönkre teszi.
A vérsavó a bőr alá fecskendezés alakjában alkalmaztatik. E czélra 20 köbcentiméter tartalmú fecskendő szolgál, melynek vékony, körülbelül két centiméter hosszú tűje a beteg bőre alá szúratik, főleg olyan helyeken, hol a bőr könnyen redőbe emelhető. A befecskendezett vérsavó a bőr alatt mogyoródió nagyságú daganatot okoz, a mely azonban rövid idő alatt - körülbelül tíz percz alatt - eloszlik és fájdalommal nem jár.
Az állatokat a difteritisz ellen nagy mértékben immunná vagy fogékonytalanná kell tenni. E czél elérésére nagyon sokféle módszer áll rendelkezésünkre; a legjobb és leghasználatosabb mód azonban az, melynél a difteritisz - baczillusok termelte méreg valami vegyi anyaggal (főleg jód) gyengítve fecskendeztetik mind nagyobb adagban és mind kevésbbé gyengítve az állat bőre alá; egy idő múlva az állatok a már nem gyengített mérget is baj nélkül eltűrik; ekkor a nem gyengített méreg fecskendeztetik még fokozódó menynyiségben a bőr alá. Németországban főleg kecskéket használnak vért adó állatok gyanánt, Roux ellenben főleg a lovat ajánlja, mint a mely sokkal jobban tűri az előzetes kezelést és azonfölül még az az előnye is van, hogy vére körűlbelől három hónapos előzetes kezelés után már használható gyógyításra és hogy egyszerre sok vér bocsátható belőle. Minden hónapban egyszer körülbelül négy liter vért lehet kapni minden egyes lóból, a miből aztán körülbelül két liter vérsavó készíthető. Roux főleg fiatal, egészséges bérkocsi-lovakat alkalmaz, melyek lábaik elgyengülése miatt más czélra már nem igen használhatók. ..."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1894. október 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page