Normál kép: magyar_grafika_1920_171.jpg   Méret: 770x974 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1920_171_nagykep.jpg   Méret: 2430x3075 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Példák Kun Mihály "Hogyan szedjünk?" cimü cikksorozatának első közleményéhez.
A Magyar Grafika Melléklete.

Ismertető szöveg: "Csupán betűkkel, egyszerű sorokkal is jó hatást, sőt finom előkelőséget érhetünk el, ha azok nagyságát egymáshoz viszonyítva, helyesen járunk el, kidomborítva a lényegest a kevésbbé fontos szürke foltja fölött. Fokozhatjuk a dekoratív hatást egy-egy vonallal vagy díszítő-darabbal. De ügyeljünk arra, hogy a dekorálást tulságba ne vigyük, mert a díszítés nem cél, hanem csak eszköz arra, hogy munkánkban a komoly sorok közé üdeséget, bájt varázsoljon.
Dekoratív anyagunk kiválasztásánál tartsuk szem előtt annak foltbeli értékét. Ne alkalmazzuk azt melynek rajza a szövegünket agyonnyomja, vagy annak tartalmával nem egyezik (l. az 1. és 2. példákat).
Ha a betűkkel, Illetve szedésfolttal követjük a papiros alakját akkor e kettőt "összhangba" hozzuk egymással. Tehát magas formátumon nyúlánk, karcsú betűket és szedésfoltot, haránt alakon pedig széles képű betűket és szedésfoltot alkalmazzunk (I. a 3-6. példákat).
A "szimmetria" (1:1) alkalmazása majdnem minden esetben sikert biztosit. Szimmetrikus a szedéstestünk akkor, ha annak közepén egy függőleges vonalat - az "S" szimmetrális tengelyt - huzva, jobb- és baloldala foltban megegyezik egymással (1. a 7-10. példát). Teljes a szimmetria akkor, ha szedésünk jobb és bal, valamint felső és alsó része ugyanazt a képet mutatja (I. 11-14. példát). "
(Forrás: Magyar Grafika, 1920. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page