Normál kép: magyar_grafika_1920_172_001resz.jpg   Méret: 770x1105 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1920_172_001resz_nagykep.jpg   Méret: 843x1210 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Példák Kun Mihály "Hogyan szedjünk?" cimü cikksorozatának első közleményéhez.
A Magyar Grafika Melléklete

Ismertető szöveg: "Csupán betűkkel, egyszerű sorokkal is jó hatást, sőt finom előkelőséget érhetünk el, ha azok nagyságát egymáshoz viszonyítva, helyesen járunk el, kidomborítva a lényegest a kevésbbé fontos szürke foltja fölött. Fokozhatjuk a dekoratív hatást egy-egy vonallal vagy díszítő-darabbal. De ügyeljünk arra, hogy a dekorálást tulságba ne vigyük, mert a díszítés nem cél, hanem csak eszköz arra, hogy munkánkban a komoly sorok közé üdeséget, bájt varázsoljon.
...
Abban az esetben, ha a rendelkezésünkre álló szöveg kevesebbet ad, mint kívánatos volna és mégis a papír nagyságához viszonyítva helyesen akarjuk megoldani, akkor a 19. példa szerint papirosunk két szemközti csúcsából átlót huzva, könnyen megállapíthatjuk a keresett kisebb szedésfelületet.
21. példánk saroklevélfej, mely kivitelében finom, csak a rossz helyen alkalmazott záródisz lerontja a hatást, mellette a 22. példa a helyes. 23. példánk cégkártya mása, ennek a szedője már nagyot vétett, mert az amúgy is lebillenő fősor ezen igyekezetét még inkább elősegítette egy súlyos iniciálé alkalmazásával, Ily esetben már csak a szöveg visszabillentésével lehet segíteni, hogy mily eredménnyel, azt látjuk a helyesbített 24. példán. A 25. példánk (meghívó), melyen hiba a felül elhelyezett vignetta súlyos voltában rejlik, bár helyes beállítása elvitathatatlan volna, ha az alsó disz a mellette lévő két sorral elmarad, de igy ugyanaz a rosszindulatu szerepe van, mint az elöbbeni példán lévő iniciálénak, vagy ha a szedője egy vonalba állítja az alsó dísszel, a hatás kedvezőbb lenne, de mivel az első sort nem lehet megszakítani, azt összébb huzzuk és a vignettát beljebb toljuk, miáltal épp annak súlyos volta jön segítségre, hogy alá elhelyezett kis mütyürkén balancirozzon az egész szedéstest, mint a 26. példa mutatja. 27. példánkon a hiba szinte észrevehetetlen. A zárólénia alatti kis gömbön fordul meg az egész. E példát kis Ideig szemlélve, érdekes optikai csalódásba esünk: mintha baloldala lejebb állna, valójában pedig a jobboldala van lejebb, épp a kis gömb befolyása következtében. Ha e kis diszt megfelelő helyre toljuk, megkapjuk a szedés tengelyét s megszűnik a fenti kellemetlen érzés, mit a 28. példán tapasztalhatunk." (Forrás: Magyar Grafika, 1920. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page