Normál kép: magyar_grafika_1922_269_001resz.jpg   Méret: 740x1692 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A reklámnyomtatványokról

Ismertető szöveg: "Tónusok alkalmazása ismét lábrakap, noha egész más formában, mint valaha.
A 10. és 17. példák tónusos formái alapját képezik a kompozícióknak. Sok sikerrel biztat egy-egy tónus alkalmazása különösen a kevésszövegű munkáknál, amelyek egyébként tulságoan üresek volnának. Tónusformák megszerkesztése a sorfoltok határvonalaitól függ s így tónusokat csak akkor kell megtervezni, ha a szöveg már teljes egészében ki van szedve. A tónusok a lehetőségig egyszerűek legyenek, mert a komplikáltabb rajz igen gyakran semmivé teszi munkánkat.
Egy kollégámnak alkalmat adtam arra, hogy az e cikkhez készült példák vázlatait megtekinthesse. Túlságosan komplikáltaknak találta úgyszólván valamennyit, holott a valóságban egyikre sem lehet azt ráfogni. Aki gyakrabban foglalkozik ezekhez hasonló szedésekkel, a legtöbb példát egyszerűnek találja. Ezt megértetendő, az egyes példák kivitelét röviden vázolom az alábbiakban.
A 9. példa keretjének kétpontos vonalait az egyik oldalon durva reszelővei tettük csipkézett szélűvé, hogy merevségüket enyhítsük.
A 10. példa nagy körszedése csupán az átlók irányában van kizárással - egy-egy űrpótlóval - kitámasztva, illetve szabályossá alakítva. A gipszöntés itt is teljesen pótolja a kizárást. A tónusos formát tangírlemezről készült matricáról kartonból metszett matrica segélyével öntött tömöntvényről nyomtuk. Ezt az eljárást lapunk ezévi februári számában részletesen ismertettük."
(Forrás: Magyar Grafika, 1922. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page