D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó F á j l n é v : 24430901.jpg B é l y e g k é p : https://keptar.oszk.hu/034100/034163/24430901_kiskep.jpg F ő c í m : Címerben, sárgában... Kókuszmajor mellett B e s o r o l á s i c í m : Címerben, sárgában... Kókuszmajor mellett S o r s z á m : 1 S z e r e p : fényképész B e s o r o l á s i n é v : Lakat U t ó n é v : Imre I n v e r t á l a n d ó n é v : N E s e m é n y : felvéve I d ő p o n t : 2012-02-10 E s e m é n y : kibocsátva I d ő p o n t : 2009-07-13 D á t u m r a v o n a t k o z ó m e g j e g y z é s : A Panoramio honlapjára való feltöltés dátuma. A t í p u s n e v e : fénykép M e g n e v e z é s : Panoramio M e g n e v e z é s : Növényvilág M e g n e v e z é s : Panoramio C r e a t i v e C o m m o n s k ó d : Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 T é m a k ö r : Biológia, etológia A l t é m a k ö r : Növénytan T á r g y s z ó : napraforgó M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : virág M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : kultúrnövény M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : növény M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : zárvatermő M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó T á r g y s z ó : kétszikű M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
L E Í R Á S I s m e r t e t ő s z ö v e g : A napraforgó (Helianthus annuus) a őszirózsafélék családjába tartozik. Az indiánok már 3000 évvel ezelőtt is termesztették, Európába, onnan Ázsiába, Afrikába is a 16. században került át. Fészkes virágzatú, 1-3 m-re is megnövő, egyéves, nem fagytűrő növény. Magjának bele vitaminokban (B1, B2), nikotinsavban, foszforban, vasban, káliumban, növényi zsírokban és fehérjében gazdag. Tányérjában a magok parabolikus spirál alakban rendeződnek. A magbél (szotyola vagy makuka) nyersen, olajban sütve, vagy száraz pirítással is ehető. A nyers magot csíráztatva, és salátákba szendvicsek tetejére szórható. Virágrügyeit nyersen salátákba teszik, párolva zöldségként fogyasztható. Kisajtolva értékes, sütésre is alkalmas olaj is készíthető belőle. A napraforgóolajat nagyobbrészt jó minőségű étolajként hasznosítjuk, de a margarin és szappan gyártásának is fontos alapanyaga. Az olaj előállításakor visszamaradó extrahált dara pedig fehérjében gazdag takarmányként kerül felhasználásra az állatok takarmányozásában. (Forrás: Wikipédia) K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : Wikipédia: Napraforgó K a p c s o l ó d ó d o k u m e n t u m n e v e : carpediem: Napraforgók A f o r m á t u m n e v e : JPEG képállomány M e t a a d a t a d o k u m e n t u m b a n : N L e g j o b b f o r m á t u m : JPEG képállomány L e g n a g y o b b k é p m é r e t : 1400x1050 pixel S z í n : színes L e g j o b b s z í n m é l y s é g : 24 BPP T ö m ö r í t é s m i n ő s é g e : közepesen tömörített A z a d a t r e k o r d s t á t u s z a : KÉSZ S z e r e p / m i n ő s é g : katalogizálás A f e l d o l g o z ó n e v e : Laskay Gabriella |