D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : 1900bb_Page_178_b.jpg
C Í M 
F ő c í m : Goldmark Károly
B e s o r o l á s i   c í m : Goldmark Károly
K Ö Z R E M Ű K Ö D Ő   T E S T Ü L E T 
S z e r e p : digitalizálta
T e s t ü l e t i   n é v : Arcanum Adatbázis Kft.
S z é k h e l y : Budapest
O r s z á g : Magyarország
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2013-05-13
E s e m é n y : digitalizálva
I d ő p o n t : 2008-09-01
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : grafika
A   t í p u s   n e v e : újságrészlet
A   t í p u s   n e v e : arckép
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Vasárnapi Ujság
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
C í m : Vasárnapi Ujság
M e g j e l e n é s : 47. évf. 21. sz. (1900. május 27.)
T í p u s : hetilap
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : OSZK EPA
J O G K E Z E L É S 
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
T É M A 
T é m a k ö r : Ének, zene
A l t é m a k ö r : Klasszikus zene, opera
T é m a k ö r : Ének, zene
A l t é m a k ö r : Zenetörténet
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : portré
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : zeneszerző
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : zeneművész
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : hegedű
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : Goldmark Károly (1830-1915)
V I A F I d : 42025332
M i n ő s í t ő : személynév
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : 1900
M i n ő s í t ő : időszak
L E Í R Á S 
K é p a l á í r á s : Goldmark Károly.
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : Az élő zeneköltők egyik legjelesebbike, Goldmark Károly, ki 1830 május 18-ikán született Keszthelyen, most ünnepelte élte hetvenedik évfordulóját.
Hogy a világhírre jutott zeneköltő csak születés szerint és érzésénél fogva magyar s műveiben annak a nemzetköziségnek képviselője, melyre a zene, természeténél fogva, művelőjét úgy is csábítja, - ennek főleg a régebbi idők magyar művészeti viszonyainak mostohasága az oka. A század első felében és közepe táján nagyobb zenei, vagy képzőművészeti tehetség Magyarországon kiképzése és érvényesülése számára talajt alig talált. Ennek a szomorú, ma már - hál' Istennek, - jobbra fordúlt állapotnak példája sok kiváló magyar származású zenész, pl. Hummel, Liszt, Joachim, stb. élete. Goldmark Károly azonban abban különbözött sok hasonló sorsú elődjétől, viszont abban egyezett meg a nagy Liszttel, hogy művészetének és műveltségének nemzetközi jellege mellett is, érzelmei állandóan szülőföldje felé vonzották. Bizonysága ennek az is, hogy bár évtizedek óta külföldön, Ausztriában él, valahányszor magyar állampolgári joga lejár, ezt mindannyiszor megújítja.
...
Hetven év úgy látszik nem törte meg se testi erejét, se művészi lelkét. Gmundeni villájában teljes testi és lelki frisseségben tölti napjait s már az is köztudomású, hogy magányában egy új, már majdnem kész operán dolgozik, melynek a Goethe Götz von Berlichingen-je a tárgya.
Születése napjának évfordulóját, május 18-át a budapesti Operaházban is megünnepelték a "Sába királynője" előadásával, mely alkalommal a közönség lelkesen emlékezett meg a külföldön élő zeneszerzőről. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. május 27.)
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : Goldmark Károly (Keszthely, 1830. május 18. - Bécs, 1915. január 2.) zsidó származású, német anyanyelvű magyar-osztrák zeneszerző, hegedűművész és zenepedagógus. Szegény kántor család gyermeke volt, zenei tanulmányait édesapja egyik énekes kollégájánál kezdte, aki hegedűjátékra oktatta, majd Sopronban és Bécsben folytatta. Tanulmányait mindvégig féltestvére, Goldmark József finanszírozta, aki vegyészmérnöknek tanult az osztrák fővárosban. Anyagi gondok miatt tanulmányait így is félbe kellett szakítania, sokáig autodidakta módon képezte magát tovább, majd lehetősége nyílt beiratkozni a bécsi konzervatóriumba. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Sopronban és Győrben működött színházi zenészként. Ebben a minőségében került Budára az 1850-es évek elején, ahol egy évet töltött, és megismerte a korszak divatos operaszerzőinek darabjait.
1851-ben tért vissza Bécsbe, ahol a Bettelheim család vette pártfogásába. Az ő közreműködésükkel kerülhetett sor Goldmark első szerzői hangversenyére 1857-ben. A zeneszerző a sikeren felbuzdulva Pestre utazott, ahol szintén nagy sikert aratott szerzői hangversenyével, de anyagilag nem érte meg neki a magyar fővárosban maradni, ezért visszatért Bécsbe, ahol gyakorlatilag egész hátra lévő életét töltötte. 1865-ben mutatták be Sakuntala című nyitányát, amely meghozta neki a várva várt nemzetközi sikert. Goldmark ezután kezdett gondolkodni egy opera komponálásán. A munkának két év múlva fogott hozzá és 1872-ben készült el vele. A bemutatóra a sok viszontagság után végül 1875-ben került sor Bécsben, óriási sikerrel. A Sába királynője a század egyik legnagyobb közönségsikere lett Európa-szerte, amely meghozta szerzője számára a hírnevet. Goldmarknak ezután már nem voltak anyagi gondjai, és még öt operát komponált, de ezekkel már csak mérsékelt sikereket aratott, az utolsó, Téli regét kivéve. Élete utolsó évtizedeit addig nem ismert lánya aranyozta be, a zeneszerző örömmel tett eleget apai kötelezettségeinek. Az első világháború kitörését eleinte lelkesen fogadta, majd unokája elestét hallva ágynak esett, majd meghalt. (Forrás: Wikipédia)
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Wikipédia: Goldmark Károly
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Briseisz (D. Handel Berta) : Goldmark "A hadi fogoly" czímű operájából
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : OSZK: Újabb Goldmark-kéziratok a Zeneműtárban
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Goldmark Károly
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : JPEG képállomány
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 763x1110 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 300 DPI
S z í n : szürke
L e g j o b b   s z í n m é l y s é g : 24 BPP
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : erősen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Laskay Gabriella