Vissza a DKA kezdőlapjára 
Back to the homepage

Ezen az oldalon a Digitális Képarchívum fejlesztésével kapcsolatos fejlemények, hírek és újdonságok olvashatók fordított időrendben. A DKA-t is működtető Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály egyéb fejlesztéseiről a minden hónap elején megjelenő, e-mailben terjesztett hírlevelünkből tájékozódhat, ha feliratkozik rá. Amennyiben folyamatosan figyelemmel szeretné kísérni a munkánkat és esetleg hozzá is szólna, akkor a Facebook olvasgatását ajánljuk.


2019. 06. 20.
Mivel a Flash formátumot már egyre kevésbé támogatják a böngészők, ezért az elmúlt hetekben HTML5-re konvertáltuk a DKA-ban található 140 db PowerPoint prezentációt. A Flash formátum továbbra is elérhető marad a bal felső sarokban levő "Egyéb formátum:" felirat mellett, illetve természetesen az eredeti .ppt vagy .pptx fájl is letölthető a lejátszó ablak feletti "letöltés" gombra kattintva, ahogyan például itt is látszik: https://dka.oszk.hu/080600/080658

2018. 03. 19.
A Digitális Képarchívum elérte a 83.000 tételt, jó böngészést mindenkinek.
The Digital Image Archive has reached the 83,000 items, good surfing for everyone.

2017. 09. 02.
A Digitális Képarchívumban található valamennyi kép adatai ZIP-csomagokban szabadon letölthetők a https://dka.oszk.hu/html/export.html oldalról és felhasználhatók bármilyen könyvtári, képi vagy egyéb internetes adatbázishoz, keresőrendszerhez. A metaadatok XML, qDC (minősített Dublin Core), RDF és IPTC formátumokban egyaránt rendelkezésre állnak, de az egyes csomagok eltérő időpontokban frissülnek, illetve bővülnek. A képek adatait önálló fájlokként is le lehet tölteni a https://dka.oszk.hu/export/ webcím vagy az ftp://mek.oszk.hu/pub/dka-export/ anonim FTP-cím alatt található alkönyvtárakból. (A hosszú fájlisták megjelenítése sokáig tarthat!)

2017. 03. 21.
A DKA-ban levő képek metaadatai most már a szemantikus weben használatos RDF formátumban is letölthetők XML fájlokként a https://dka.oszk.hu/export/RDF/ címről, illetve az egyes képek alkönyvtáraiból (pl. https://dka.oszk.hu//006100/006171/metadata.rdf).

2017. 03. 20.
Új részgyűjteményünk a Hazafelé című album, H. Csongrády Márta képző-és fotóművész munkája.
H. Csongrády Márta képző- és fotóművész. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem BTK Néprajz Tanszéken diplomázott etnográfus, muzeológus szakon. 1977 óta rendszeresen szerepel hazai és külföldi kiállításon.
https://keptar.oszk.hu/kereses/gyujtemenylista.phtml?gyujt=Hazafel%E9

2017. 03. 08.
Új részgyűjteménnyel bővült a kínálatunk! Németh Andrea fotóművész munkái: Művészportrék
https://keptar.oszk.hu/kereses/gyujtemenylista.phtml?gyujt=M%FBv%E9szportr%E9k

2016. 07. 19.
Újabb névteret kapcsolunk a digitális dokumentumaink metaadataihoz. A DKA-ban egyes képeknél már látszik a piros GoogleMaps és a zöld Geonames jelzés mellett az a kis sárga ikon, amely az OSZK-ban fejlesztés alatt levő földrajzi névtér megfelelő rekordjára visz. Itt megnézhető az adott hely Magyarország térképén, látszanak az alá- és fölérendeltségi kapcsolatok és a névváltozások, valamint további linkek vezetnek a megfelelő Wikipédia, Helységnévtár, Open Street Map stb. oldalakra. A földrajzi tárgyszavaink teljes körű beazonosítása és megfeleltetése még folyamatban van, ennek befejezése után a MEK-ben is megjelennek majd a katalóguscédulákon a sárga névtér ikonok. Néhány példa:
https://dka.oszk.hu/060000/060091
https://dka.oszk.hu/032100/032193
https://dka.oszk.hu/016900/016992
https://dka.oszk.hu/083400/083427

2016. 04. 23.
A JPG formátumú képfájlokba - a normál és a nagy méretű képek esetében - bekerültek a legfontosabb metaadatok az IPTC nemzetközi szabvány szerint, így ha egy képet letölt vagy továbbküld valaki, akkor is beazonosítható marad a készítője, témája és forrása. Firefoxban az Exif Viewer nevű kiegészítő telepítése után jobb egérgombbal a képre kattintva nézhetők meg ezek a beágyazott metaadatok, de sok képszerkesztő és képnézegető szoftver (pl. az IrfanView) is támogatja ezt a szabványt.

2016. 04. 03.
A képek katalóguscéduláin a földrajzi nevek mellett a már korábban bevezetett piros GoogleMaps ikonon kívül ezentúl egy zöld ikon is megjelenik, amely a nemzetközi Geonames névtérrel kapcsolja össze a DKA tárgyszavait. A közeljövőben a Nemzeti Földrajzi Névtérrel és - a személynevek esetében - a VIAF adatbázissal is hasonló kapcsolatokat tervezünk. A nevek megfeleltetése a szemantikus web felé tett fontos lépés, megteremti a különböző online szolgáltatások közötti együttműködés alapját és egyben lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy további információkat szerezzenek az adott földrajzi helyről vagy személyről.

2015. 10. 24.
Mivel a Google megváltoztatta az azonosítási technológiáját (az OpenID 2.0-ról átállt az OpenID Connect-re), egy ideje már nem lehetett belépni Google/Gmail azonosítóval a Képalbum felületre. A hibát most sikerült korrigálni, de némileg módosult a bejelentkezés folyamata: Ha a https://keptar.oszk.hu/html/kepalbum.php oldalon a "Signed in" felirat látszik a Google-logós kék ikonon, akkor továbbra is egyszerűen a BELÉPÉS-re kell kattintani a Képalbumba való belépéshez. Ha viszont a "Sign in" felirat jelenik meg, akkor ez azt jelenti, hogy az éppen használt böngészőben nem vagyunk bejelentkezve a Google fiókunkba, ezért a kék "Sign in" gombot megnyomva a felugró ablakban előbb meg kell ezt tennünk, majd utána folytathatjuk a BELÉPÉS gombbal a Képalbum alkalmazás elindítását. A korábban létrehozott albumaink a megváltozott bejelentkezési folyamattól függetlenül továbbra is elérhetőek.

2015. 02. 25.
A DKA-ban feldolgozott prezentációk száma már meghaladja a 100 tételt. Ebből az alkalomból egy rövid cikk jelent meg az OSZK honlapján: http://www.oszk.hu/hirek/prezentaciokat-is-gyujt-a-digitalis-keparchivum

2014. 06. 18.
A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretén belül az OSZK E-könyvtári Szolgáltatások Osztályának munkatársai mutatják be a MEK, az EPA és a DKA szolgáltatásait, a háttérben folyó digitalizálási és feldolgozási munkafolyamatokat. Mindenkit szeretettel várunk az Országos Széchényi Könyvtárban (Budapest, Szent György tér 4-6.) a 6. emeleten, a kiállítótermek előtt 2014. június 21-én 18 óra és éjjel 2 óra között.

2014. 05. 04.
Elkészült a Képalbum felület 2.0-ás verziója, ezentúl már ez jelenik meg, ha a https://keptar.oszk.hu/html/kepalbum.php oldalon belépünk a Facebook vagy a Google azonosítónkkal. Az új változatra azért volt szükség, mert a Firefox és Chrome böngészők újabb kiadásai már nem helyesen jelenítették meg az eredeti Képalbum alkalmazást. A 2.0-ás verzió a javított felület mellett néhány új/módosított funkciót is tartalmaz.

2013. 12. 30.
Világképtár néven elkezdtünk összeállítani egy listát a https://dka.oszk.hu/html/virtualis.html oldalon azokról a webhelyekről, ahol nagyobb mennyiségű, digitálisan született vagy digitalizált képi dokumentum található. Örömmel veszünk további - elsősorban magyar - link-javaslatokat is a dka-info@mek.oszk.hu e-mail címen.

2013. 09. 20.
A képek alatt egy új gomb jelent meg Véleményküldés felirattal. Erre kattintva az adott képhez kapcsolódóan lehet megjegyzést írni, hibát jelezni, további kulcsszavakat vagy leíró információkat javasolni a DKA könyvtárosainak. Az itt küldött üzenet - a Vendégkönyvvel ellentétben - nem jelenik meg nyilvánosan.

2012. 06. 30.
A MEK után külön Twitter csatorna indult a Digitális Képarchívum gyarapodásának követésére is:
http://twitter.com/oszkdka

2012. 05. 31.
Kísérleti jelleggel beépítettük a DKA képoldalaira a magyar fejlesztésű iGlue szemantikus keresőt. Az iGlue tudásbázisa olyan publikus rendszerekből származik, mint pl. a Wikipédia, a Freebase, a GoogleMaps, az Amazon, de átveszi a MEK-ben levő lexikonok és egyéb kézikönyvek adatait is. A képoldalba beépített script a tudásbázisban szereplő nevek, földrajzi helyek, fogalmak stb. egy részét automatikusan átszínezi a képek katalóguscéduláján és ismertető szövegében, és ha rávisszük az egeret, akkor az előugró kis emberke ikonra kattintva egy lebegő ablakot nyit, amire továbbkattintva megnézhetjük a kapcsolódó információkat, képeket, földrajzi helyeket, tweeteket, termékeket stb. De egyéb szavakra is rákattinthatunk és a megjelenő nagyítóikonnal megpróbálhatjuk megkeresni őket az iGlue adatbázisában. (Egy jó mintapélda erre a https://dka.oszk.hu/036400/036483 oldal.) A szolgáltatás jelenleg csak angol nyelven és Firefox vagy Chrome böngészőkkel működik, és folyamatosan fejleszti az in4 Kft.

2012. 05. 10.
A Képalbumban már tili-toli játékot is játszhatunk az általunk kiválasztott képpel: ehhez a Képoldalon vagy az Albumkép oldalon a kép feletti "Kirakós" ikonra kell kattintani. A képdarabkák száma 3x2 és 9x9 között állítható (módosítás után az "Újratöltés" gombot meg kell nyomni), majd a "Keverés" feliratra kattintva kezdődhet az egyes részletek helyretologatása.

2012. 04. 23.
Megújult a gyűjtemények oldal, a https://dka.oszk.hu/html/gyujtemenyek/ lapon ezentúl minden részgyűjteményt kilistázhatunk, illetve kétféle szempont: témakör és származás szerint szűkíthetjük ezt a listát. Az egyes képhalmazokról a korábbinál több információ (leírás, megjegyzés, téma, kulcsszavak, létrehozási dátum, dokumentumok száma) jelenik meg. A kiválasztott részgyűjtemény nevére vagy a mellette levő színes képre kattintva kilistázhatjuk annak teljes tartalmát. Ha viszont a kép alatti RÉSZKATALÓGUS gombra kattintunk, akkor az adott halmazon belül tudunk továbbkeresni egy űrlappal.

Egy másik újdonság, hogy a DKA kezdőlapján jobbra található gyorskereső program ezentúl jóval rövidebb várakozási idő adja a találatokat (amit még tovább gyorsít, hogy pár napja egy nagyobb teljesítéményű szerverre költözött a szolgáltatás). A kereső abban is kölönbözik a korábbitól, hogy már ékezet nélkül is beírhatjuk a kérdésünket, illetve automatikus csonkolás is van benne, abban az esetben, amikor nincs találat. (Így pl. ha a "lova" szóra keresünk a címben, akkor megtalálja a "lovak", "lovat", "lovaskocsi" stb. szavakat is.)

2011. 12. 22.
A képek mellett látható metaadatok között a földrajzi tárgyszavak ezentúl a Google Maps szolgáltatás segítségével térképen is megnézhetők (amennyiben azok benne vannak az adatbázisában). Ehhez a piros "marker" ikonra kell kattintani a földrajzi név mellett. A térkép egy új ablakban/lapon jelenik meg, és az egérrel nagyítható illetve mozgatható.

2011. 11. 15.
A DKA legfrissebb újdonsága a Képalbum nevű felület, amellyel saját válogatásokat (albumokat) állíthatunk össze és oszthatunk meg másokkal. Emellett a képeket címkézhetjük, pontozhatjuk, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk, vagy elküldhetjük képeslapként. A Képalbumba a https://dka.oszk.hu/html/kepalbum.php oldalon lehet belépni. Külön regisztráció nincs, a meglévő Facebook vagy Google (Gmail) azonosítónkat használhatjuk. (Van anonim hozzáférés is, de akkor nem maradnak meg a változtatások és nem minden funkció működik.)

2011. 06. 24.
Mától a dka.oszk.hu címen is elérhető a Digitális Képarchívum (a logóban is lecseréltük az URL-t). De a keptar.oszk.hu doménnév is tovább él, úgy a változtatásnak nincsen más következménye.

2011. 03. 24.
A Digitális Képarchívum csatlakozott a Facebook-hoz. Az aktualitásainkat innentől kezdve ott is láthatjátok:
http://www.facebook.com/pages/Digit%C3%A1lis-K%C3%A9parch%C3%ADvum/192145900824485
Ma elértük a 20.000 tételt és gyarapszunk tovább, jó böngészést mindenkinek!

2010. 06. 16.
Az egyes képoldalakon a bélyegkép mellett balra ezentúl két kis szürke gomb is megjelenik. A felső egy olyan képnézegető ablakot nyit meg, ahol a normál kép forgatható, tükrözhető, méretezhető és a háttérszíne is állítható. Az alsó pedig egy olyan nagyító ablakot, melyben egy négyzetet mozgathatunk az egérrel a normál kép felett és annak a helyén a részletgazdagabb nagy kép látszik. Mindkét esetben engedélyezni kell a böngészőben a Javascript használatát, és mivel lehetnek eltérések az egyes böngésző programok között, előfordulhat, hogy nem minden működik helyesen. Lassabb gépeken a képpontok átszámolása eltarthat néhány másodpercig, ezt érdemes kivárni.

2009. 11. 03.
A DKA kezdőlapján jobbra a gyorskeresők között megjelent egy DKA+MDK közös keresődoboz, amellyel a Digitális Képarchívum és a hazai könyvtárak digitalizált képanyagát szolgáltató Magyar Digitális Képkönyvtár gyűjteményeiben egyszerre kereshetünk minden fontos adatban. Jelenleg csak az ékezet nélküli keresés működik, és a kisbetű/nagybetű sem számít a keresőkérdésben. Alapesetben logikai AND kapcsolat van a szavak közt, vagyis a találati listában azok a képek jelennek meg, amelyeknél a beírt szavak mindegyike előfordul. De használhatjuk az OR műveletet is, ha azt szeretnénk, hogy a beírt szavak bármelyikét megtaláljuk, illetve a NOT operátort, ha ki akarunk zárni egy-egy szót. Kifejezéseket, összetartozó szókapcsolatokat és neveket " jelek közé érdemes írni. A ? használható egy betű, a * pedig több karakter helyettesítésére. A találati listában a fekete keretű kisképek származnak a DKA gyűjteményéből, a többi pedig az MDK anyagából. A metakereső saját űrlapján további hazai képgyűjtemények közül is választhatunk: http://kepkonyvtar.hu/metakereso/.

2009. 10. 04.
A "kapcsolat" menüpont alatt elkészült az a feltöltő űrlap, amellyel néhány képet online is be lehet küldeni a DKA számára (a nagyobb képanyagokat inkább CD-n vagy DVD-n érdemes beadni az ugyanitt található postcímre. Örömmel veszünk a DKA gyűjtőkörébe tartozó: magyar vonatkozású, tudományos/oktatási/kulturális témájú, copyrighttal már nem védett, vagy az alkotó hozzájárulásával közzétehető képeket.

2009. 08. 22.
Működik a részkatalógus programrész, amellyel az egyes gyűjteményrészekhez önálló arculatú saját kereső rendelhető. Az első ilyen weboldalt Plohn József üvegnegatívjaihoz készítettük el.

2009. 08. 20.
A kezdőlapon található "vetítő" menüpont ezentúl véletlenszerűen készít egy kis diavetítést a legszebb képekből. (Lassúbb hálózaton várni kell kicsit, amíg letöltődik az ehhez szükséges húsz darab kép.) Természetesen ha bármelyikre rákattintunk, akkor egy másik ablakban az adott képoldal jelenik meg, ahol megnézhetők a részletes adatok, illetve a nagyfelbontású kép.

2009. 02. 18.
Elindult az RSS hírcsatorna is: a https://keptar.oszk.hu/rss/rsscat.xml feed-re feliratkozva lehet figyelemmel kísérni a DKA képanyagának gyarapodását az erre alkalmas böngőszőkkel vagy az RSS olvasókkal (ajánlott a Feedreader: http://www.feedreader.com/download).

2009. 01. 17.
Mostantól kezdve megosztva szolgáltatja a DKA képanyagát a keptar.oszk.hu és a keptar.niif.hu szerver, így gyorsult a képek megjelenése. A keresés sajnos még elég lassú, főleg napközben, amikor az OSZK-s szerver nagyon leterhelt. Ilyenkor érdemes inkább eleve a keptar.niif.hu-t használni, melyre - a tárbővítésnek köszönhetően - most már naponta tükrözzük a DKA gyűjteményét.

2008. 02. 15.
A képoldalakon az "xml adatok" menüpontra kattintva megjelennek most már a képhez kapcsolódó metaadatok XML formátumban. (Firefox böngészőnél ehhez még az Oldal forrás menüpontot is kérni kell, vagy megnyomni a Ctrl/U billentyűt.)

2008. 02. 14.
A 000001-000200 közötti sorszámmal katalogizált OSZK kéziratos térképek a Zoomify alkalmazással is megnézhetők: ehhez az egyes képoldalakon a kiskép feletti "flash" feliratra kell kattintani. Mivel ezek az interaktívan nagyítható verziók az eredeti, nagyfelbontású képekből készültek, ezért olyan részletek is jól látszanak a térképeken, amelyek a JPG formátumú képeken nehezen kivehetők.

2008. 02. 03.
Működik a Vendégkönyv a https://keptar.oszk.hu/html/vendeg/ címen. Egyelőre még üres. :)

2008. 01. 18.
Elkészült és felkerült az első két, interaktívan is nagyítható térkép, a Zoomify nevű flash alkalmazással: https://keptar.oszk.hu/000000/000001/flash/ és https://keptar.oszk.hu/000000/000002/flash/ A szoftver képességei igazán ezen a demón látszanak: http://www.corvina.oszk.hu/lazar/Lazar1528.html

2008. 01. 16.
Használható az összetett "teljes szövegű" kereső is, de még tesztelni kell. A saját Swish++ program ezentúl naponta fog indexelni és külön indexek készülnek az 5 fő témakörhöz. A Google keresője is működik, de az csak néhány nap késéssel találja meg az új képeket. (A Google saját képkeresőjében még sajnos nincs benne a DKA gyűjteménye.)

2008. 01. 15.
Megnézhető a "sikerlista" is a kezdőlapon a főmenüben. Persze még nem sokat jelentenek a nézőszámok, és nincs is mindegyik tételnek számlálója, mert az csak az első megtekintés után keletkezik.

2008. 01. 11.
Elkészültek a kezdőlap bal oldalán levő gombokkal elérhető tematikus keresőlapok (egyelőre csak a magyar változatban). A halványkék altémanevek alatt még nincsen kép, azokat nem érdemes kipipálni. A találati lista tetején van továbbkeresési lehetőség is a MEK és az EPA adatbázisa felé. Működik a "gyűjtemények" menüpont is, vagyis a https://keptar.oszk.hu/html/gyujtemeny.html oldal, ahol kilistázhatók a Képarchívum egyes részhalmazai önállóan is. Ezen a lapon vannak linkek a képek eredeti forrásaira is.

2008. 01. 06.
Használható most már a "keresés minden adatban" funkció is a kezdőlapon. Legalább 4 betűs szavakat kell beírni és jobbról lehet csillaggal csonkolni őket. A találati listára kattintva a részletes adatok jelennek meg, a kisképekre kattintva pedig közvetlenül a képoldal. Elkezdődött a tematikus böngészőoldalak fejlesztése is...

2007. 12. 28.
Működik a gyorskereső és nagyjából összeállt a képoldal is, ahol megnézhető a kép kicsiben, normál méretben és utóbbira kattintva nagy méretben is. A metaadatok megjelennek cédula és részletes (címkés) formátumban is. Mintapélda: https://keptar.oszk.hu/000000/000009 Elkezdődött továbbá a forgalmi statisztika mérése is a https://keptar.oszk.hu/webalizer/ lapon.

2007. 11. 24.
Elindult a https://keptar.oszk.hu honlap, a Digitális Képarchívum nyitólapja. Még sok minden nem működik rajta, de az újdonságokat és a teljes listát már lehet böngészni, és rövidesen a gyorskereső is használható lesz. A "vetítő" menüpont pedig már egy kis ízelítőt ad a gyűjtemény jelenlegi összetételéből. Eddig muzeális térképek, hadtörténeti dokumentumok, a Pallas Lexikon legszebb illusztrációi, színháztörténeti képek és régi képeslapok kerültek fel. A tervek szerint a DKA "hivatalosan" 2008 februárjában nyílik majd meg, akkorra fog valamennyi fontos funkciója elkészülni.

2007. 06. 28.
Néhány hetes tesztidőszak után bekerült az első "valódi" kép a DKA adatbázisába: egy 1780-ban készült, német nyelvű kéziratos térkép Sopron és Moson megyéről, melynek eredetije az OSZK Térképtárában található.