Normál kép: 1275569559.jpg   Méret: 770x575 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Nagy kép: 1275569559_nagykep.jpg   Méret: 1262x944 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A közönséges tarkalepke is az elszáradt máriatövis csúcsán várja az időjárás jobbra fordulását, a Berceli tónál.

Ismertető szöveg: Bathó Imréné: Nem közönséges, hanem nagy tarkalepke. Nagyon szép. (olvasói vélemény)
A közönséges tarkalepke (Melitaea athalia) a rovarok (Insecta) osztályába, a lepkék (Lepidoptera) rendjébe és a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó faj. ... A közönséges tarkalepke megtalálható egész Európában (kivéve Nagy-Britannia nagy részét, valamint Skandináviát és Dél-Spanyolországot), valamint Ázsia mérsékelt égövi területein. Egyik sajátos alfaja előfordul Észak-Afrikában. A közönséges tarkalepke élőhelye egyre jobban szűkül; Közép-Európában jövője a réti élőhelyek fennmaradásától függ. Más területeken kevésbé veszélyeztetett. ... A hím szárnyfesztávolsága 41 milliméter, a nőstényé 47 milliméter. A lepkének két pár szárnya van. A szájszerv a hernyónál rágószáj, a kifejlett lepkénél pödörnyelv (feltekeredő szívó-nyalócső). A szárnyfelszín sűrű barna vonalazású, a fonák javarészt narancsszínű, a hátulsó szárnyon fehér vagy krémszínű szalagokkal. (Forrás: Wikipédia)



A máriatövis, népies nevén őszbogáncs (Silybum marianum) a őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. ... Lágy szárú növény, vaskos szára felálló, elágazó. Zöld leveleinek erezetét klorofillmentes levélszövet szegélyezi, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Fészkes virágzatában bíborszínű, ritkán fehér virágai a szár csúcsán egyesével állnak, külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszattermése tojásdad alakú. ... A szilibinin megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő. A szilibinin "méregteleníti" a májat, és elősegíti a regenerálódását. (Forrás:Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page