Normál kép: 9318851.jpg   Méret: 770x555 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 9318851_nagykep.jpg   Méret: 1464x1057 Színmélység: 8bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Overdose, Kincsem park, 2008

Ismertető szöveg: A ló (Equus caballus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjéhez, ezen belül a lófélék (Equidae) családjához tartozó faj. Ma már csak háziasított vagy háziasítottból visszavadult formáiban ismert. Legközelebbi rokona a vadló (Equus ferus). A ló páratlanujjú patás állat. Izomzata fejlett, erős. Testéhez képest kis gyomra van, ezért figyelni kell etetésére. Túletetés esetén különböző halálos szövődményű betegségek alakulhatnak ki. A ló emlősállat, melynek szaporodása történhet természetes vagy mesterséges fedeztetés útján. A vemhesség 336 (320-355) napig tart; az ikerellés nagyon ritka. A lovak minden esetben csoportban élnek, mivel - prédaállatok lévén - a magányosságtól félnek. A lovak nagyobb csoportját ménesnek nevezzük. A lovak egymás közötti viszonya meghatározott. Minden lónak megvan a maga hierarchikus helye a ménesben, amely meghatározza viselkedését. Általában a lovaknál is van főnök. Ha valamelyik másik ló is vezér szeretne lenni, akkor harccal döntik el. A lovak szeretik, ha kényeztetik őket, de képesek túlzásba vinni az evést, ami nagy veszélyt jelent az egészségükre. Ma már a lovakat Magyarországon földművelési munkára, igahúzásra általában nem használják. Főként a hobbi és a sport szerelmesei tartják őket. Másrészt a húsát és tejét hasznosítják. A lovasnomád népek - ahogyan a régi magyarok is - a ló tejéből a magas cukortartalomnak köszönhetően a mai napig alkoholos erjesztett italt, kumiszt készítenek. A lovaknak és a póniknak nagyon sokféle - több mint 300 - típusa ismert, kezdve a nagy testű, lassú mozgású nehézigás lótól a karcsú és gyors angol telivérig. Egy-egy típus általában a fajták keresztezésének eredménye, de vannak olyanok, amelyeket kifejezetten meghatározott célra tenyésztettek ki. Fejformájuk, hátuk és faruk, színük, méretük alapján is csoportosíthatók. Korábban Magyarország lótenyésztési nagyhatalomnak számított. (Forrás: Wikipédia)Overdose (GB) sz.: 2005, pej mén
Overdose a leggyorsabb hároméves a világon!

Egyelőre ugyan csak a hároméves sprinterek között, de ne feledjük, hogy ez a legfontosabb évjárat, az úgynevezett derby-évjárat. Elsőségét megerősíti, hogy nem csak az International Federation of Horseracing Authorities (IFHA), azaz a lóversenyszervezők nemzetközi világszervezete, hanem a Timeform bizottság szerint is! Vagyis elég magas pozícióból kezdi az új szezont.
Magyarázat: mivel a lovak különböző távokon, a legkülönbözőbb ellenfelekkel versenyeznek, így objektív mérőszámmal nem lehet összehasonlítani teljesítményüket (ahogy például maratoni futásban sem az eltérő pályák, időjárás és ellenfelek miatt). A lóversenyzés legelfogadottabb összehasonlító száma a Timeform bizottság által megállapított érték. Ez hivatott egy ló "képességét" jelezni. Az érték súlyt jelöl fontban (azaz nagyjából fél kilóban). A súlykülönbség távolságra is átváltható, pl: két egyforma képességű ló között 2 font (azaz egy kiló) különbség 1200-1600 méter közötti távon nagyjából egy testhossz előnyt jelent a célban.
(Forrás: Overdose online)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page