Normál kép: Josvafo_12.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: Josvafo_12_nagykep.jpg   Méret: 1800x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Jósvafő község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben. Miskolctól közúton kb. 65 kilométerrel északra, az Északi-középhegységben, azon belül az Aggteleki-karszt közepén, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik. A települést 1272-ben említik először, Ilsuafey néven. Azt jelzi, hogy a település a Jósva patak forrásánál, fejénél épült. A víznév szláv eredetű, a kifejezés "égerfákkal szegélyezett vízfolyást" jelent. Zsigmond király idején már kőtemplom és hámor is állt a településen. A trianoni békeszerződés előtt Abaúj-Torna vármegye része volt.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 11/1999. (VIII. 18.) számú rendeletével műemléki jelentőségű területté nyilvánította Jósvafő népi építészeti emlékeket (elsősorban lakóházakat és faszerkezetű gazdasági épületeket) őrző részeit, hogy védje a község tájba illeszkedő építészeti kultúráját, a település ősi szerkezetét, a szerkezet és az abba szorosan illeszkedő építmények összhangját. E szerkezetet négy patak:
- Jósva,
- Tohonya,
- Kecső,
- Kajta
határozza meg; ezek a faluban folynak össze. A szalagtelkes falu házsorai, utcái a kanyargós medrek mellett alakultak ki. A védett értékek között jelentősek a 19. században emelt, tornácos lakóházak, az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű, fából ácsolt csűrök, pajták és egyéb melléképületek.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page