Normál kép: 47684374.jpg   Méret: 770x581 Színmélység: 24bit Felbontás: 120dpi
Nagy kép: 47684374_nagykep.jpg   Méret: 3132x2364 Színmélység: 24bit Felbontás: 120dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű. Fő épülete, a klasszicista kastély, Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle.
Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok. Az óriás fák több korabeli épületet és építményt rejtenek, így szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medve-házat, csörgedezőt, vagy a Lourdesi barlangot. A park gazdái, József nádor, és később József főherceg lelkes növényhonosítók voltak, akik több száz növénnyel gazdagították hazánk növényállományát. Többek között az ő munkásságuknak is köszönhető, hogy ma a park több mint 540 féle fa és cserje gyűjteménye. Az újjáépített kápolnában a Magyarország Történeti Kertjei, a babaházban pedig a "József főherceg katonái" című kiállítás látható. A park melletti csaplári erdőben található Magyarország legidősebb libanoni cédrusa, az etyeki úton pedig a cédrussal egyidős platánsor. Mindkettő lenyűgöző szépségű.
(Forrás: rendezvenyhelyszin.specia.hu)Az erdőből kijőve megint a patakhoz érünk, szép liget mellett csordogál. A tisztáson padok állnak, föléjük nyírfalomb hajlik kecsesen. A hatalmas platánok levelei között átszűrődő fény csodálatos szürkészöld félhomályt varázsol körénk. A patakon itt kőhíd vezet át, szépen faragott oszlopokkal és kovácsoltvas ráccsal. Nemsokára visszaérünk a bejárathoz. (Forrás: ribizli.hu/alcsut)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page