Normál kép: 57352414.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 57352414_nagykep.jpg   Méret: 3600x2706 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Kisbér elsősorban a Batthyány család által építtetett kastélyról és az ahhoz kapcsolódó gazdasági létesítményeiről nevezetes. Az első jelentős kastélyra Batthyány Tivadar adott megbízást, ami 1770-ben készült el. Az 1800-as években az épület körül hatalmas, közel 42 hektáros angolparkot alakítottak ki, a reformkor derekán pedig, 1840-ben a kastély klasszicista elemekkel bővült. A Kiskastély néven ismert főúri birtokon a második világháború után kórházat alakítottak ki, és az épületek felújításáról nem gondoskodtak, így azok állaga nagyon leromlott.
A Kiskastély felújítására közel 82 millió forint jutott uniós forrásból. ... A felújítási munkálatok 2009 őszén indultak a kastélyban és a hozzá kapcsolódó gazdasági épületekben. ...
A Kiskastély felújított épülete új szerepet kapott, ide költözött a helytörténeti gyűjtemény, ahol Kisbér múltja a honfoglalástól napjainkig nyomon követhető. A kiállítást egyház- és iskolatörténeti emlékek színesítik. Két teremben mutatják be a Kisbéri Magyar Királyi Ménes történetét. A főépület mellett teljesen felújították a mintegy háromszáz négyzetméter alapterületű gazdasági épületet is, ami a tervek szerint kisiparos mesterségek bemutatóhelye lesz. A Kiskastélyt körülvevő egykori angolpark felújítása jelenleg is zajlik. (Forrás: bautrend.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page