Normál kép: 34375340.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 34375340_nagykep.jpg   Méret: 2048x1536 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Az Esterházy-pálmaházat még 1870-es években az Esterházy család épített pálmáinak teleltetésére.
A pálmaház az 1787-ben épült tatai Angolkertben található, mely az ország legnagyobb épített parkjainak egyike. Az épület 5-6 méteres belmagasságú terét egy 12 méter magas kupola koronázta. Az Esterházyak előbb itt teleltették kevésbé hidegtűrő növényeiket, majd az Angolkertet felkereső pesti polgárok felfrissülését szolgáló kioszkot alakítottak ki a pálmaházból.
A szocializmus alatt ifjúsági szálló lett az épületből, a különleges hangulatot adó hatalmas ablakokat megszüntették, a teret válaszfalakkal apró szobákra szabdalták. Később a létesítmény éveken át romos állapotban volt.
A tatai műemlékek hasznosítására létrehozott Kristály Kht. a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében nyert vissza nem térítendő támogatást a korhű felújításra. A pályázat támogatásával 528 négyzetméteren történt meg a műemléki rekonstrukció, 200 négyzetméteren a pályázó saját forrásaiból fedezte az újjáépítést.
Az átadás után egy csaknem 200 főt befogadó nagytermet és összesen 150 fő elhelyezésére alkalmas szekciótermeket alakítottak ki. A Pálmaház alkalmas konferenciák, fogadások, kamaraszínházi előadások, zenei esték megtartására is. (Forrás: tata.abbcenter.com)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page