Normál kép: 54688055.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 54688055_nagykep.jpg   Méret: 1024x768 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A Megyer-hegyi tengerszem egy tó Magyarországon, a Megyer-hegyen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
A tengerszem Sárospatak városa fölött elhelyezkedő 324 méter magas Megyer-hegy területén található. A tó gyalogos turistaösvényeken Károlyfalváról és Sárospatakról is megközelíthető. Mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti, a tavat körbevevő sziklafalak maximum 70 méterre magasodnak a víztükör fölé.
Napjainkban a tengerszem környékén jó állapotban levő ösvények találhatók a turisták számára, és információs táblák is segítenek tájékozódásban. Korlátok teszik biztonságossá a helyet azoknak, akik felülről - a hajdani bánya pereméről - is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba.
2011-ben, az Origo internetes újság Csillagtúra nevű, Magyarország 7 természeti csodáját kereső online játékában az olvasók a Megyer-hegyi tengerszemet találták a legszebbnek, és sorolták az első helyre.
Régen az emberek itt bányászták ki a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveit. Az egykori bánya fejtési gödrében mára jelentős mennyiségű csapadékvíz gyűlt fel. Így keletkezett a napjainkban is megtalálható állandó vizű tó. A malomköveket a 15. századtól bányászták a környéken. A bányászmunkások kisebb fülkéket vájtak maguknak a bánya falába, és itt is laktak. A malomkövek fejtését és kidolgozását több évszázadon át szinte ugyanolyan technikával, szerszámokkal és kézi munkával végezték.
A bányát 1907-ben zárták be a termelési tendencia folyamatos csökkenése miatt. Az egykori bányaudvaron jelenleg is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, valamint a kőfaragó tevékenység melléktermékei.
A tavat és környékét 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították, melynek teljes neve: Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület. Területe 1,07 hektár, egész évben szabadon látogatható. Kezelője a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A park Magyarország egyik legkisebb ilyen jellegű védett területe. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page