Normál kép: 61217920.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 61217920_nagykep.jpg   Méret: 1964x1472 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: 2007-ben avatták fel Hejce központjában a falu melletti Borsó-hegyen - 2006. jan. 19-én lezuhant szlovák katonai repülőgép áldozatainak emlékére készített szobrot, melyet Szabó László galántai szobrászművész alkotott. Fekete márvány talapzaton olvasható a megemlékező szöveg. A monumentális, bronz főalak egy szárnyak nélküli, zuhanó angyal, amelyet a letarolt fák vesznek körbe.
'A 4,5 millió koronába kerülő emlékmű nem az eredeti tervek alapján épült meg, ugyanis a hejcei katolikus plébános nehezményezte, hogy a tragédiának épp egy szárnyaszegett, földre zuhanó angyalt ábrázoló szoborral állítsanak emléket. A helyiek az ügyben az egri érsek véleményét is kikérték, aki szerint a magyar katolikus egyház számára megengedhetetlen, hogy egy ilyen alkotás elkészülhessen.' /Észak Magyarország/
Megtudhattuk, hogy az első tervtől eltérően készült el a szobor, amely nagy vitát váltott ki. Többek véleménye, hogy a törött szárnyú angyal - amely a lezuhant repülőgépet szimbolizálná - méltóbb megemlékezést fejezne ki a 42 hősi halált halt katona emlékének. (Forrás: szoborlap.hu)2006. január 19-én negyvenkét szlovák katona vesztette életét a közelben egy szörnyű repülőgép-szerencsétlenség következtében. A katasztrófának csak egyetlen túlélője volt. Egy év múlva a zempléni falu összes lakosát kitüntetésben részesítette a szlovák honvédelmi miniszter a mentési munkálatokban való önzetlen magatartásért. Emiatt is, 2010-ben a szlovák-magyar kapcsolatok ápolásáért járó Jó szomszédság és megértés-díj egyik díjazottja a település polgármestere, Rohály Géza volt. Az áldozatok emlékét a szerencsétlenség helyszínén emlékhely őrzi. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page