Normál kép: 1895_Oldal_008_a.jpg   Méret: 770x500 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_008_a_nagykep.jpg   Méret: 1155x750 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Részlet az Ezredévi Kiállítás területéről, a Városligetből, háttérben az iparcsarnokkal.
Háry Gyulának 1894 deczemberében készített rajza.

Ismertető szöveg: Az Ezredévi Kiállítás építkezései.
A ki a városligetet néhány hóval ezelőtt látta utoljára, arra, ha oda megy, már is nagy meglepetések várnak.
A tó hátsó keskeny része, mely bűzhödt vize miatt az arra sétálókat maláriával fenyegette, be van töltve földdel, úgy hogy a Nádor-szigetből félsziget lett. A tó vize lecsapoltatván, medrének tisztításán egész sereg napszámos sürgölődött, kiszállítva belőle taligákkal és mezei vasúton a rengeteg iszapot, s a hol e munkával elkészültek, kavicsréteget terítettek helyébe, mely a tóba vezetendő Rákos-patak vizének tiszta ágyául fog szolgálni.
Az Andrássy-út meghosszabbításául tervezett nádorszigeti állandó híd hatalmas pillérei már készen fehérlenek, valamint elkészült a híd irányának megfelelőn az iparcsarnok mögött elvonuló s a Stefánia-útba vezető széles új út is, mely az ezredévi orsz. kiállítási terület életének lüktető főereül lesz hivatva kitűnő szolgálatot tenni.
E magokban véve is nagyszabású munkálatokon kivül az építkezés is lázas sietséggel foly, Az enyhe időjárás módfelett kedvezett a kőmíveseknek, a kik nemcsak novemberben, hanem deczember közepén is csaknem fennakadás nélkül falazhattak. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. január 6.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page