Normál kép: 1895_Oldal_162_e.jpg   Méret: 770x493 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_162_e_nagykep.jpg   Méret: 1523x977 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A meglepetések sátra.
Hlavacsek Mari, Ferschin Fruzsina, Szvirák Margit és Gizi, Pallavicini Edina grófnő, Zichy Livia grófnő, Pallavicini Stefánia grófnő, Országh Margit, Érchegyi Sarolta, Rihter Margit, Országh Sándorné, őrgróf Pallavicini Edéné, gróf Zichy Nándorné.
Ellinger fényképe.

Ismertető szöveg: Jótékony ünnep a budavári bástyán.
...A szerencsés eszme egy budai jótékony egyesület kebeléből indult ki. Ez az egyesület a budai "Mária-Erzsébet-egylet", melynek élén gróf Zichy Nándorné, őrgróf Pallavicini Edéné és gróf Hunyady Lászlóné állanak. Az egyesület immár negyedszázad óta működik a legnagyobb csöndben, de annál áldásosabban. Az egyesület hivatása a szemérmes szegényeket segíteni. Tagjai személyesen meglátogatják a szegényeket, vigasztalják, oktatják és segítik őket élelmi szerekkel, ruhával és pénzzel. A munkaképeseknek munkát adnak, a gyermekek neveléséről gondoskodnak s a betegeket ápolásban részesitik. Évek hosszú során át ezer meg ezer családot mentett meg az egyesület a véginségtől. Ennek az emberbaráti intézménynek a javára rendezték az ünnepet s részben a székelykeresztúri iskola czéljaira.
...
Sűrű egymásutánban hivogatólag kandikáltak a lenge sátrak, a hol igazán mindenfélét lehetett kapni. Ezermester-bazárok voltak ezek, a melyekben fel volt halmozva étel, ital, czukor, sütemény, csecsebecse és sok művészi tárgy. A sátrak fő vonzó ereje azonban a sok szép budai asszony és leány volt, a legtöbb fehér tavaszi ruhában s igen sokan jelmezben. A meglepetések sátrában, mely csupa izléses aprósággal volt megrakva, maga Pallavicini őrgrófné sürgölődött leányaival, a bájos Edina és Stefánia grófkisasszonyokkal, ott volt továbbá Zichy Nándorné grófnő s a budai előkelő hölgyvilág számos tagja. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page