Normál kép: 1895_Oldal_170_a.jpg   Méret: 770x582 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_170_a_nagykep.jpg   Méret: 1652x1249 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az ezredévi kiállítás történelmi csarnoka a Széchenyi-szigeten. - Legújabb fényképfelvétel után.

Ismertető szöveg: Az 1896-iki kiállítás szinhelyéről.
...Már most látni lehet, hogy mennyivel nagyobb és impozánsabb lesz a kiállítás, mint volt az 1885-iki. Akkor az előtte való évben csak egy pár épülethez kezdtek már egy esztendővel előbb, a nagy iparcsarnokhoz, a királypavillonhoz, melyek ma is megvannak; a többire elég volt a nyár derekán vagy őszszel hozzá fogni; egy részét pedig épenséggel 1885 tavaszán építették. Most két évvel a kiállítás megnyitása előtt már kezdték az építkezéseket. Tavaly a történelmi kiállítás nagy csoportos épületein már javában dolgoztak. Ezzel haladtak legjobban előre, és ez lesz kétségtelenül a kiállítás legszebb, legmeglepőbb része.
Kastélyok és várak tömege ez,.egy darab középkor. Egészen elfoglalja a Széchenyi-szigetet, s a tornyok, a kupolák messze ellátszanak. Építési műemlékeink vannak itt összegyüjtve elmésen és utánozva híven. Alpár Ignácz készítette a terveket, s ma már mindenki láthatja, hogy az eszme nemcsak eredeti, de meglepően hat a valóságban.
Az egyik oldal a barok stil építési emlékeit fűzi össze, a mansard fedelű, szép kerek kupolájú kastélyok motivumait. A másik az átmeneti renaissanee változatos képében gyönyörködtet. Ezt az oldalt, mely a tó felé tekint, mutatja képünk is. Balról, legszélén, a brassói Katalin-bástya tornyának mása emelkedik, négy sarkán apró tornyokkal. Ódon szürkesége is megvan, sőt a repedések sem hiányzanak. Mellette a főépületnek Mária-Terézia idejére, emlékeztető kupolája magaslik. Aztán a gyulafehérvári kapuzat szolgál kiemelkedő díszül. Majd ismét egy szürke, ódon torony, egyszerű fedéllel, az alatt négy oldalt óralappal. Ez a lőcsei városháza tornya.
A kép baloldalán még egy másik épületcsoport hátsó részlete látszik. Ez az épület a vajdahunyadi vár kicsinyben; de hozzá vegyítve egy pár más műemlék is. Így a képünkön látható torony a segesvári régi torony; ez alatt pedig a csütörtökhelyi kápolna.
Az építészet rendkivüli változatos stiljében vannak alkotva a történelmi kiállítás csarnokai. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 26.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page