Normál kép: 38530522.jpg   Méret: 770x557 Színmélység: 24bit Felbontás: 120dpi
Nagy kép: 38530522_nagykep.jpg   Méret: 1280x927 Színmélység: 24bit Felbontás: 120dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Az Ószeminárium, Nagyszeminárium vagy Szent Adalbert Központ az esztergomi bazilika szomszédságában a Várhegy tövében áll, a Szent István tér északi oldalán. Az épületben eredetileg papnevelő intézet működött, ami 1865. október 8-án nyitotta meg kapuit. Az ószeminárium több, mint 80 méter hosszú, az északi és déli homlokzata közti szintkülönbség 10 méter, amit egy kétszintes alépítmény egyenlít ki. Érdekessége, hogy a déli - bazilikára néző - homlokzata klasszicista, míg északi homlokzata romantikus stílusban készült. A déli homlokzaton, - a főbejárat felett olvasható - felirat: Pietati et Scientiis. A bejárat két oldalán, fülkékben Szelepcsényi György és Oláh Miklós érsekek szobrai állnak. Teljes alapterülete 2 hektár, hasznos területe 12 000 négyzetméter. Ez Esztergom legnagyobb középülete, ami sokáig az ország legnagyobb lakóépülete is volt. Átlagos belmagassága 4,5 méter. A második emeletet közvetlenül meg lehet közelíteni a Várhegyről is az öntöttvasból készült, úgynevezett Sóhajok hídján. Nevét onnan kapta, hogy hajdani szigorúságáról híres intézmény leendő papjai belépés előtt még egy nagyot sóhajtottak. Így aztán az esztergomiak a hidat - valószínű a velencei minta alapján - elnevezték Sóhajok hídjának. (Forrás: Wikipédia)



Esztergom fejlett iparú iskolaváros Komárom-Esztergom megyében, az Esztergomi kistérségben. Kikötőváros a Duna folyó partján. Kedvelt idegenforgalmi célpont. (Forrás: Wikipédia)



Szelepcsényi György kalocsai, később esztergomi érsek, az ellenreformáció fontos személyisége. (Forrás: Wikipédia)



Oláh Miklós román származású humanista és történész aki a Magyar Királyság területén tevékenykedett, esztergomi érsek, Hont vármegye főispánja, királyi helytartó, Németalföld régense. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page