Normál kép: 1898_Oldal_052_a.jpg   Méret: 770x501 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_052_a_nagykep.jpg   Méret: 1696x1104 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A körben. - Jantyik Mátyás rajza.

Ismertető szöveg: Nyáron csak egy-két ember szokott a falusi olvasó-körbe bevetődni, kivált hétköznap, hanem télen aztán annál nagyobb a kelete. Ilyenkor sűrűn látogatják a tagok, akár olvasnak, akár nem, mert hiszen a ki nem olvas is, hát legalább "szót hall" s hite szerint tökéletesen tájékozódik a világ folyásáról.
Egy ilyen olvasóköri társaságot mutat be a Jantyik Mátyás képe is, elébünk állítván a kör legjellegzetesebb tagjait.
Ott van Kis Gál János uram, a volt törvénybiró, a ki nem kis tudományú ember, mert a minap is ő magyarázta meg, hogy mi az a "derültség", a mi az országgyűlési tudósításokban minden lépten-nyomon ott olvasható.
Petecs Ferencz uram is jelen van, a ki ha csákányos eső hullana, sem maradna el soha. Felette jó torka van, ezért az újságot rendesen ő szokta felolvasni.
Zöld András sem hiányzik.
Kegyes György uram is rendes napi vendég. Egyházgondnok ő kigyelme s nehéz hivatalának súlyos fáradalmait itt szokta kiheverni. Máskülönben egy kicsit gyanúban van, hogy aligha a másik párthoz nem szít, mert sokat sündörgőzik a pap körül, az pedig az elmúlt képviselőválasztáskor sem jó helyre szavazott.
Tyukodi Beniámin uram sem igen szokott elmaradni s naponként keserűn kikél a trafik ellen, mert hát minden rosznak az a kútforrása, meg hogy a kisüstön való pálinkafőzést is olyan nagyon megszorítják. Nem jól van az!
Cs. Varga Pál uram rendesen együtt érkezik B. Szabó Gábor bácsival, mert hát nemcsak a kalendáriumban vannak egymás mellett, hanem szomszédok is, azonfelül meg egy hiten vannak: mindenik azt vallja, hogy rosz a kataszter, azért kell olyan sok adót fizetni. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. február 6.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page