Normál kép: 1900bb_Page_098_c.jpg   Méret: 770x585 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_098_c_nagykep.jpg   Méret: 1454x1105 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mátyás király szülőháza Kolozsvárt. - Csizhegyi Sándor 1900. márcziusában fölvett fényképe után.

Ismertető szöveg: A Mátyás-ház kolozsvárott.
Hollós Mátyás szülőháza nagy átalakulásnak néz elébe. A nevezetes épület, melyhez minden magyar embernek honfiúi kegyelete fűződik, sok időn át meglehetősen elárvult állapotban volt. Előbb a közös hadsereg, utóbb a honvédség kaszárnyának használta, míg végre oly roskatag lett, hogy ki kellett üríteni és körültámogatni, nehogy összedüljön. Ebből az elhagyottságából emelte ki a nagy király emlékével összeforrt épületet szülővárosának hazafias áldozatkészsége. Kolozsvár városa ugyanis már a múlt év elején elhatározta, hogy halhatatlan nevű fiának szülőházát stilszerűen, Mátyás király emlékéhez méltó díszszel ismét jó karba helyezi. Elfogadta egyúttal az erdélyi Kárpát-Egyesületnek azon eszméjét, hogy a majdan elkészülő házat egy erdélyi néprajzi múzeum czéljaira engedi át.
Ez az elhatározás és a vele kapcsolatos szándék az erdélyi részek társadalmában nemzetiségi és pártkülönbség nélkül őszinte lelkesedést keltett. A Kárpát-Egyesület felhívásai folytán országszerte megindúltak a gyűjtések a muzeum számára s rövid időn a szebbnél-szebb tárgyak oly tömege érkezett az E. K. E. központjába és egyes fiókjaihoz, hogy a muzeum megalkotása biztosítva volt. A további munka intézése körül a Kárpát-Egyesület vezető emberei s általában az erdélyi részek szellemi életének kiváló tényezői lankadatlanul működnek. A rendszeres gyűjtést is megkezdték. Ép most járja be a Székelyföldet ebből a czélból egy expediczió, melyben Herrmann Antal, Kovács Géza, a Kárpát-Egyesület titkára és Vikár Béla vesznek részt. Ez a társaság a legfélreesőbb székely falvakat keresi föl s néprajzi tárgyakon kivűl a néphagyományok rendszeres gyüjtését is czélba vette. Utjáról az expediczió egyik tagja, Vikár Béla, időnként a "Vasárnapi Ujság"-ban fog egyet-mást elmondani.
Mire a Mátyás-ház újra elkészül, együtt lesz nagyjában az is, a mi a történeti nevezetességű épületben hajlékot fog találni: Erdélynek rendkívűl gazdag néprajza, és Kolozsvár oly intézménynyel gyarapodik, mely e városnak régi "kincses" nevéhez és folyton emelkedő művelődési jelentőségéhez egyaránt méltó. A Mátyás­ház újjá alakítása, benne a néprajzi múzeum berendezése és ezekkel együtt Mátyás király szobrának felállítása Kolozsvár főterén, minden esetre oly mozzanatok, melyekkel az erdélyrészi magyarság ismét fényesen igazolja, hogy a műveltségi haladás útján hivatásának követelményeit nem téveszti szem elől. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 25.)



Mátyás király szülőháza, Kolozsvár legrégebbi emeletes háza, jelenleg a Művészeti és Design Egyetem épülete az Óvárban található gótikus stílusú műemlék.
A ház az 1440-es években Méhffi Jakab jómódú szőlősgazda tulajdonában állt, rendszerint nála szállt meg Szilágyi Erzsébet. 1443. február 23-án (szülőházi emléktáblájának felirata szerint március 27-én) született Hunyadi Mátyás király. 1467. szeptember 28-án Mátyás király minden adó alól felmentette a ház akkori tulajdonosát, Kolb Istvánt, Méhffi Jakab vejét, valamint feleségét, Orsolya asszonyt, és annak testvérét, Margitot, és minden leszármazottjukat a ház és a hozzátartozó birtokok adója alól. A kiváltság, amelyet 1649-ben II. Rákóczi György is megerősített, rendkívül értékessé tette az épületet, és biztosította aránylag változatlan fennmaradását. Az épület keleti szárnyát a 16. században építették, a két szárnyat összekötő átjáró szemöldökkövén az 1578-as évszám található.
1740 körül az örökösök eladták a városnak; ezután volt átszállított foglyok átmeneti szállása és katonakórház is. 1887-ben I. Ferenc József látogatásakor az épület elég rossz állapotban volt, bedőléssel fenyegetett. Az uralkodó adományt tett, hogy emléktáblával jelöljék meg a házat, a város pedig rendbe hozatta az épületet. 1889. szeptember 2-án Jókai Mór és Orbán Balázs részvételével leplezték le a Mátyás király szülőházára elhelyezett bronz emléktáblát; az emléktábla tervét Pákey Lajos készítette és Zala György kivitelezte. Jókai Mór verset írt az ünnepségre. Az épületet a Mátyás király emlékmű felavatására a házat a műemléki szempontok figyelembe vétele nélkül alakították át; ezt csak mintegy negyven év múlva hozták helyre.
1891-ben a város az épületet az Erdélyi Kárpát-egyesületnek adományozta. Az egyesület 1902. október 12-én néprajzi múzeumot nyitott benne. Rövid ideig a városi állatorvosi hivatalt is itt helyezték el.
1921. március 1-jén a városi tanács levétette Mátyás király szülőházáról a magyar nyelvű bronz emléktáblát. 1925. október 11-én újra megnyílt a Mátyás király szülőház két helyiségében az Országos Történelmi és Ereklye Múzeum kiállítása. 1940-ben az épületet Kós Károly tervei szerint restaurálták. 1945-1948 között a Mátyás király-szülőházban működött a Móricz Zsigmond Kollégium; szegény sorsú fiatalok tanulását segítette elő. 1948. július 1-jétől a város elöljárósága két évre a Bolyai Egyetemnek adta bérbe a Mátyás király-szülőházat. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page