Normál kép: 1900bb_Page_123_c.jpg   Méret: 770x439 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_123_c_nagykep.jpg   Méret: 1665x950 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tornai Gyula: A sheriff halála.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Tavaszi kiállítás a Műcsarnokban.
Esztendők óta ez az első eset, hogy a Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállítása nem internaczionális kiállítás. A rendezők féltek attól, hogy a külföldi művészek Párisba küldik legjobb műveiket s nekünk majd csak a salakja jut; nem küldtek tehát meghívót idegeneknek, hadd legyen ez a tárlat kivételesen csakis a magyar művészeké. Ezek a magyar művészek pedig addig bajlódtak a nagy világversenyre szánt alkotásokkal, hogy a mi mostani tárlatunkba csak gyéren jutott az immár lefolyt esztendő művészi termeléséből.
... A néző nagyon jól érezheti magát az ízléses termekben, s ezért ez egyszer megbocsáthatja a kiállítás rendezőinek, hogy számára különleges érdekességű műtárgyakról nem gondoskodtak...
A kiállítás nagyobb termeiben természetszerűleg a nagyobb méretű alkotások foglalnak helyet. ... Ebben a teremben van továbbá Tornai Gyulának, a helyszín nagy tanulmányával készített kompozicziója: a "Sheriff halála"... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)Tornai Gyula (Görgő, 1861. április 12. - Budapest, 1928. november 24.) magyar festő.
Orientalista festő, tanult Bécsben, Münchenben és Budapesten. Hans Makart bécsi festő nagy hatással volt rá, tőle örökölte a keleti iránti rajongást. Benczúr Gyula volt a mestere Budapesten, nála tanulta részletező rajzosságot és a mélyenfénylő színvilágot. Kezdetben életképek festésével foglalkozott (Jó fatat, Kaméliás hölgy), majd nagyobb utazásokat tett (Olaszország, Spanyolország, Algéria, Marokkó, India, Japán), mely után az egzotikus témákat elenvenítette meg. Kiállításain festményeit az utazásai során gyűjtött tárgyaival közösen mutatták be. 1904-ben Marokkóban, Tuniszban, Algírban jártakor készült képeit, valamint 330 darab egzotikus tárgyát, az akkori gyűjtők hamar megvásárolták. 1905-ben útnak indult Japánban és Indiába. A magyar utazó festő Londonban, Berlinben, az akkori világ művészeti központjaiban, már figyelmet kapott. Neves szaklapok és magazinok ismertették különleges, dekoratív, keleti ihletésű képeit. Számos műve megtalálható a Magyar Nemzeti Galériában. Kiállított 1907-ben Párizsban és Londonban, 1909-ben a budapesti Műcsarnokban, 1917-ben pedig a Nemzeti Szalonban. 1929-ben hagyatéki kiállítást rendezett műveiből az Árverési Csarnok. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page