Normál kép: 1900bb_Page_130_c.jpg   Méret: 670x890 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Postagalambok otthona.

Ismertető szöveg: Hazai postagalamb-tenyésztés.
A postagalambok meghonosítása, vagyis a galamboknak postagalambokká való szakszerű idomítása és tenyésztése Európában nem régi keletű. Komolyan csakis az 1870. évi porosz-franczia hadjárat óta foglalkoznak vele, minthogy akkor fényesen bebizonyúlt, mily fontos tényező lehet a postagalamb háborús időben.
...
A ki postagalambokat akar tenyészteni, az mindenek előtt jó tanyát teremtsen számukra. A czélszerűen berendezett galambpadlásnak világosnak, tágasnak s különösen tisztának kell lenni. ...
A galamboknak befogása, midőn az útról vissza érkeznek, következőkép történik. A galambdúcznak bejáróján egy puhafából, illetőleg bár­milyen könnyű anyagból készített billentyűs re­kesz alkalmazandó, a mely billentyűk (nyelvek) igen könnyen mozoghatok legyenek úgy, hogy azt a galamb bemenetelekor könnyen feltolhassa, azon behatolva, utána a billentyű saját súlyánál fogva fennakadás nélkül visszaessék, illetőleg becsukódjék. Ezen a rekeszajtón kívül a ducz belsejében is egy az egész padlást elkülönítő rekesz alkalmazandó, a mely a megérkező galambot a padlás belsejében a honn tartott galamboktól el­különítse. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)A postagalambok háziasított szirti galambok, melyeket arra tenyésztettek ki, hogy nagy távolságokból is hazataláljanak, így üzenetek szállítására alkalmazzák őket. Ennek az általános elnevezése a galambposta.
Az ókori rómaiak és görögök idejében (Kr. e. 500 körül) már használták hírvivőként a galambokat. A postagalambokat az első és második világháborúban is használták. Harminckét galambot jutalmaztak Dickin-medállal, mely a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés, amit 1943-ban a PDSA (People's Dispensary for Sick Animals) (Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) alapítója, Maria Dickin alapított.
A postagalambok az üzeneteket korábban egy irányba vitték, az otthonukba, előtte el kellett szállítani őket a távolabbi helyekre. Később azonban táplálékuk egyik, otthonuk másik helyre helyezésével kiképezték őket az oda-vissza szállításra akár naponta kétszer is. Ezzel a postagalambok 160 km-es utat is meg tudtak tenni.
A postagalambok gyorsan és kitartóan képesek repülni. A galamb testfelépítése ennek megfelelő, csontjainak nagy része üreges, így a galamb kis súlyú, valamint erős mellizmai vannak. Testhőmérsékletük több mint 41 °C. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page