Normál kép: 1855_pix_Oldal_46_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1441 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_46_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1007x1884 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mongol vezér.

Ismertető szöveg: A mongolok, vagy mint gyakran egyik törzsüktől vagy ve­lük szövetséges nemzetségtől neveztetnek a tatárok, a mongolfaju nemzetek leghiresebbje. - Nem mintha miveltségük, kereskedelmük vagy iparuk miatt előkelő helyet érdemelnének, hanem mert duló kalandjaik által egy időben a fél világot rémülésben tarták. ...
A mongolok, mint egyszerü pásztorok között, kik semmi állandó telepekkel nem birnak, művészet és tudomány - ugymond Berghaus - nem igen kelendő, sőt a kézmüvek is csak a legegyszerübb szükségek fedezésére szoritkoznak. - A csekély fényüzés czikkeit tevékért, juhokért szomszédjaiktól cserélik be.
Minden miveletlenségük daczára e rettegett hóditók átalában szelid, vendégszerető barátságos és őszinte nép. Viseletük egyszerü, s rendszerint hosszu kék vagy veres pamutszövetből készült s télen szőremmel prémelt s juhbőrrel bélelt kabát, rézcsatos szíj övedzi derekukat, mellyről kard és aczélkoha lógg. Fővegük nyáron tarka selyemből, télen nyuszt vagy báránybőrből készül, lábbelijök veres bagaria csizma. - Vezéreik viselete, mellyek egyikét ábrázolja képünk, a köznépéhez hasonló, csakhogy finomabb kelmét s réz helyett ezüstöt használnak. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. szeptember 30.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page