Normál kép: 1855_pix_Oldal_49_Kep_0002.jpg   Méret: 770x825 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_49_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1494x1600 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Dsapan fővezér.

Ismertető szöveg: Ázsia keleti partjaival szemközt fekvő szigetcsoportot igen­igen régóta egy nevezetes nép lakja, melly bár igen szigorú elszigeteltségben, minden idegenektőli elzárkozottságban évszázadokon át élt, - egy sajátlagos, az európai népek miveltségétől felette eltérő, de magában annál érdekesb önmiveltségre tett szert, - s melly a mongol fajhoz tartozván ennek legjelesb nemzeteinek egyike. [...]
A dsapani nép nyolcz rendre oszlik: damjos vagy uralkodó fejedelmek, nemesek, papok, kereskedők, közkatonák, parasztok, kézművesek és hajósok, végre rabok.
A dsapani kormányalak hűbéri kényuraság. - A főhatalom a császárt illeti, ki magát az Istentől származtatván, ég fiának czimeztetik. - Nevét kiejteni tilos, a nép daczi sama - palota urának nevezi.
A daczi lakhelye Mijako, hajdani hatalma azonban sokat vesztett, - ugy hogy ma már csak az egyházi ügyekre bir némi befolyással, a valódi fejedelem a katonaság fővezére, ki Jedóban lakik s magát kubó-samának vagy főtábornoknak czimezteti, - s kinek rajzát mai képünk ábrázolja. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. október 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page