Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_06_Kep_0002.jpg   Méret: 770x856 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_06_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1896x2107 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Pestvárosi kerülő.

Ismertető szöveg: Fővárosunkban, hol az összeütközésekre több alkalom kinálkozik, hol a helyi viszonyok rendezését ezernyi érdekek követelik, s a személy- és vagyonbiztonság kiáltó szükséggé válik, mert annak megsértésére százszorta több alkalom kinálkozik, Pest városában, mondjuk, végre komolyan hozzálátnak a városi rendőrség szervezéséhez. Az illető hivatalok szabad választás utján be vannak töltve ismeretes erélyes férfiak által; kivánatos tehát hogy müködésüknek végre hatáskör is nyiljék s mindenekelőtt a kellő segédszemélyzet is kiállittassák s fölszereltessék.
...
Meg kell emlitenünk, hogy mindez eddigelé leginkább csak a papiroson van s igen óhajtandó, hogy mielőbb életbe is lépjen. Ugy halljuk, hogy a gyalog poroszlók egyenruhája már megvan alapitva (kék attila, világos vörös zsinórzattal) s talán nemsokára látni is fogjuk utczáinkon. - Eddig még csak a lovas kerülők végeznek szolgálatot, s mintegy az alkotmányos rendőrség első példányának bemutatásául közöljük itt egy ily uj pestvárosi kerülő hiven talált rajzát. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. márczius 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page