Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_10_Kep_0001a.jpg   Méret: 770x919 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_10_Kep_0001a_nagykep.jpg   Méret: 1311x1565 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A magyar viselet történetéből : 1. Mátyás király gyalog lándsásai.

Ismertető szöveg: "A lándsások eredeti alakjai Bécsben a polgári fegyvertárban láthatók, felállitva a többi német fegyveresek alakjai között. - A magyar lándsás fején taréjos vassisak van ellenzővel, és nyakvédő lemezettel ellátva; termetét fehér bőrdolmány és nadrág fedi; lábain hosszu és fölül letürt száru csizma van; derekát és felső karjait sodronying fedi, vállain és mellén lemezes vaspánczélt visel; oldalán hosszú egyenes kard; jobb kezében hosszunyelü hellebard; baljában pedig festésekkel és Mátyás nevének kezdő betüjével diszitett, hosszas négyszögü paizst tart.
Az első kép második alakja szintén Mátyás idejebéli horvát gyalog lándsást ábrázol, az előbbenihez mindenben hasonló öltözetben, kivévén, hogy lábszárait világoskék szüknadrág és bocskor fedi.
Bár ezen két alakon a magyar öltözet sajátságaiból kevés látható, s kivált vértezetök és fegyverzetök inkább a nyugatira, mint a keletire emlékeztet, de valószinü, hogy Mátyás a hadsereg szervezésénél a hadviselésben az előbbre haladt nyugati szokásokat vette mintául." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. július 21., 1861. augusztus 4.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page