Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_05_pix_Oldal_09_Kep_0002.jpg   Méret: 770x539 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_05_pix_Oldal_09_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2040x1427 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Végjelenet a "Bánk bán" operából.

Ismertető szöveg: "A lapok hirei közt gyakran olvastuk, hogy az évek óta munkában levő "Bánk bán," lassan ugyan, de annál biztosabban siet befejezése felé. Elvégre a jelen év tavaszán egyszerre csak jelenti a szinlap, hogy másnap "Bánk bán" fog előadatni.
...
Magáról az opera szépségeiről beszélve, hasztalan erőködnénk megfelelő szavakat találni. A szép zene olyan, mint a gyönyörü táj: ezt látni, amazt hallani kell, hogy bájait élvezhessük. -
Annál nagyobb örömmel jegyezhetjük fel, hogy "Bánk bán" zenéjét, hallva, s a kiállitás fényét, gazdagságát és izléssel párosult csinosságát látva, azon kellemes meggyőződésre jutunk, hogy szinházunk átalában, s különösen nemzeti operánk, a szinház megnyitása óta, a kornak megfelelő s az igényeket kielégitő nevezetes haladást tanusit. - Husz évvel ezelőtt ily előadásról, a hol a müvészi erők a látvány csillogó varázsával vetélkednek, fogalmunk sem lehetett.
...
A müvet egészben, és részletileg legjobb zenészeti itészeink, a kor egyik legjelesebb tüneményének nevezek. Birunk játékrendünkben 20 oly külföldi operát is, mely összevéve sem bir annyi belbecscsel, mint Bánk bán második felvonása, a hol a szenvedő Melinda, a Tisza füzesei között sirja el gyógyithatlan buját, s vigasztalást csak a viharoktól felzuditott habok között találhat.
Rajzunk az opera végjelenetét ábrázolja, de akarva sem tagadhatnók, hogy e kép, melyen az elhamarkodás nyomai találhatók fel, kissé jobban sikerülhetett volna. - Folyvást oda törekszünk, hogy a hazai müvészeti erők e téren is minél nagyobb tökélyt fejthessenek ki. Most még nem mindig érünk czélt." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. szeptember 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page